Izvor: RTS, 30.Jan.2022, 05:31

Italija i izbori unedogled, parlament polako odustaje od novog predsednika

Vladajuće stranke u Italiji predložile su aktuelnom predsedniku Serđu Matareli da nastavi da obavlja funkciju predsednika i u drugom mandatu nakon što iz nekoliko pokušaja parlament nije uspeo da izglasa novog šefa države. Osamdesetogodišnji Matarela je ranije odbacivao mogućnost da ostane na toj funkciji i nije odmah bio dostupan za komentar, ali uz opasnost od političke destabilizacije izgleda da je malo verovatno da će moći se odupre pritisku, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Premijer Mario Dragi razgovarao je sa Matarelom i rekao mu da bi trebalo da ostane na mestu predsednika "za dobro i stabilnost zemlje", rekao je izvor iz vlade.

Taj potez usledio je nakon pet dana zastoja u parlamentu, jer glavni politički blokovi nisu bili u stanju da se dogovore oko kandidata koji bi mogao da dobije široku podršku poslanika.
"Italijani ne zaslužuju više dane konfuzije", rekao je Mateo Salvini, šef desničarske stranke Liga.
Salvini je pozvao da parlament ponovo potvrdi Dragija i Matarelu za premijera i predsednika.
"I odmah posle podne na posao. Problemi Italijana neće čekati", dodao je Salvini.
Predsednik u Italiji ima široka ovlašćenja, može da imenuje premijere i često se poziva na rešavanje političke krize u trećoj po veličini ekonomiji evrozone, gde vlade u proseku preživljavaju jedva godinu dana.
Preteći da ignorišu šefove partija i preuzmu kontrolu nad situacijom, poslanici sve više podržavaju Matarelu tokom glasanja. Za izbor Matarele glasalo je 336 poslanika, dok je njegovo ime u sredu na listićima zaokružilo njih 125.
Da bi neko postao predsednik Italije neophodno je da za njega u parlamentu glasa 505 poslanika.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.