Italija čeka izbore

Izvor: RTS, 23.Feb.2013, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija čeka izbore

Dan uoči izbora u Italiji, Pjer Luiđi Bersani, lider Demokratske stranke, u tesnom vođstvu ispred lidera koalicije desnog centra Silvija Berluskonija. Najveće iznenađenje komičar Bepe Grilo, koji oštro kritikuje sve vladajuće elite i kome prognoziraju treće mesto. Donedavni premijer Monti tek četvrti po anketama.

U Italiji je na snazi predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju sutra. Što su izbori bliži, to je teže dati precizne prognoze, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako izbornih rezultata, tako i postizbornih scenarija koji će zadesiti treću ekonomiju evrozone.

Pjer Luiđi Bersani, lider Demokratske stranke i vođa leve koalicije, trenutno je u tesnom vođstvu ispred lidera koalicije desnog centra Silvija Berluskonija, ali je pitanje hoće li biti u stanju da formira stabilnu većinu u parlamentu i senatu.

Šarolika leva koalicija biće primorana da sarađuje sa ostalima, a u Briselu bi na čelu Italije najradije videli duo Bersani - Mario Monti, jer Bersani podržava reforme i mere štednje započete u Montijevo vreme.

Ipak, donedavni premijer, tehnokrata Monti tek je četvrti po anketama, što zbog neiskustva u političkim kampanjama, što zbog nepopularnosti mera koje je sprovodio. Najveće iznenađenje je komičar Bepe Grilo, koji oštro kritikuje sve vladajuće elite i kome prognoziraju treće mesto i 16 odsto glasova.

Ima građana koji kažu da će glasati za Bepea Grila, jer smatraju da moraju okrenuti leđa aktuelnom političkom sistemu. Sa druge strane, ima i onih koji će glas dati Mariju Montiju, jer smatraju da je on jedini ozbiljan kandidat, bez mnogo populizma i tuđeg uticaja.

Povratnik, uvek atraktivni Silvio Berluskoni zabeležio je veliki skok popularnosti, zahvaljujući agresivnoj medijskoj kampanji i populističkoj retorici, koja je obilovala optužbama na račun EU, evra i nemačke kancelarke Angele Merkel. U Evropi njega vide kao najveću pretnju za stabilnost evrozone. Ipak, građani su siti svih vladajućih struktura.

"U Italiji je tradicionalno veliki odziv birača. Ovoga puta mogla bi biti manja izlaznost, ali mislim da je verovatnije da će mnogi baš izaći da glasaju iz protesta protiv vladajućih struktura", kaže Masimo Franko, analitičar Korijere dela sera.

Novo italijansko rukovodstvo svojim potezima bi moglo odlučivati o budućnosti čitave evrozone. Iako su italijanske banke i dalje solidne, štednja stabilna, a kompanije i dalje izvoze, treća ekonomija EU ima ogroman spoljni dug od 130 odsto bruto domaćeg proizvoda.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija bira novi parlament

Izvor: RTS, 24.Feb.2013, 00:19

Dan uoči izbora u Italiji, Pjer Luiđi Bersani, lider Demokratske stranke, u tesnom vođstvu ispred lidera koalicije desnog centra Silvija Berluskonija. Najveće iznenađenje komičar Bepe Grilo, koji oštro kritikuje sve vladajuće elite i kome prognoziraju treće mesto. Donedavni premijer Monti tek...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.