Istorijska sednica DIK u Makedoniji: Da li Gruevski ostaje na vlasti, ili ide u opoziciju?

Izvor: Vesti-online.com, 17.Dec.2016, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijska sednica DIK u Makedoniji: Da li Gruevski ostaje na vlasti, ili ide u opoziciju?

Makedonska Državna izborna komisija (DIK) nastavila je sednicu, na kojoj se očekuje odluka po prigovoru socijaldemokrata na izborni proces u izbornoj jedinici Tearce, na severozapadu Makedonije. Svih devet članova komisije prisutno je na sednici.

Ranije u toku dana DIK je takođe prekinuo sednicu i pozvao članove izborne komisije u mestu Tearce.

Pristalice VMRO-DPMNE povukle su se nakon što je predsednik te stranke Nikola Gruevski pročitao proglas ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Državne izborne komisije. On je poručio, obraćajući se svojim pristalicama koji su se okupili ispred sedišta DIK, da VMRO-DPMNE neće priznati prekrajanje izborne volje građana i eventualno ponavljanje izbora.

U Skoplju, u blizini sedišta VMRO-DPMNE primećene su jake policijske snage.

S druge strane, predsednik Socijaldmokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev rekao je da je vlast Nikole Gruevskog poražena i da VMRO-DPMNE odlazi u opoziciju, jer su na vanrednim parlamentarnim izborima građani izabrali promene.

Mediji u Makedoniji ovu sednicu DIK-a nazivaju istorijskom i prenosili su je uživo.

DIK je dosad prihvatila samo jedan prigovor, koji je podneo albanski Pokret BESA, i poništio glasanje na jednom izbornom mestu u Gostivaru, dok su ostali prigovori opozicije odbijeni. Ponovljeno glasanje na biračkom mestu sa samo 800 birača u Gostivaru moglo bi eventualno da promeni rezultat izbora, s obzirom na to da je on veoma tesan - 51:49, u korist vladajuće VMRO-DPMNE.

Komisija treba da reši svih 13 prigovora nakon čega počinje rok od 24 sata za podnošenje žalbi Upravnom sudu Makedonije, koji ima rok od 48 sati da donese odluku o tim žalbama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

NEMIRNA NOĆ U SKOPLJU: Izborna komisija ODBILA SVE PRIGOVORE, istorijska sednica DIK-a

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Dec.2016, 00:46

Makedonska Državna izborna komisija (DIK) nastavila je večeras sednicu, na kojoj se odlučivalo po prigovoru socijaldemokrata na izborni proces u izbornoj jedinici Tearce, na severozapadu Makedonije...Svih devet članova komisije je bilo prisutno na sednici...22.15 - Državna izborna komisija Makedonije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.