Ismail Hanije novi lider Hamasa

Izvor: RTS, 06.Maj.2017, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ismail Hanije novi lider Hamasa

Palestinski Hamas je potvrdio da je bivši premijer te organizacije u Pojasu Gaze Ismail Hanije izbran za najvišeg lidera te islamske organizacije.
Ismail Hanije (54) rođen u izbegličkom logoru El Šati na toj palestinskoj teritoriji, bio je lični sekretar osnivača i duhovnog vođe Hamasa Ahmeda Jasina.

Kada je 2006. godine Hamas pobedio na parlamentarnim izborima, Hanije je izabran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da osnuje prvu vladu te organizacije. Dao je ostavku na tu funkciju pošto su se islamski Hamas i rivalski sekularni Fatah 2014. godine dogovorili da osnuju vladu jedinstva. Ta vlada, međutim, nikada nije zaživela.
Hanije je četiri godine bio zamenik Kaleda Mašala, odnosno drugi čovek političkog biroa Hamasa.
Očekuje se da će mu prvi zadatak biti da se bavi rastućom napetošću između Hamasa i Fataha.
U poslednjih nekoliko nedelja vođa Fataha, palestinski predsednik Mahmud Abas, upozorio je da će izvršiti finasijski pritisak na Hamas, uključujući smanjenje plata i pomoći za Gazu, kako bi izdejstvovao da Hamas popusti i da se na toj teritoriji ponovo uspostavi kontrola Palestinske uprave u kojoj dominira Fatah, te bi tako Abas zaista bio predstavnik svih Palestinaca, a ne samo Zapadne obale gde sada vlada.
Hamas je ranije oštro kritikovao Abasov politički program koji se zasniva na osnivanju države Palestine na Zapadnoj obali, sa istočnim Jerusalimom i sa pojasom Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine.
Međutim, u svom nedavno objavljenom novom političkom programu, Hamas je prvi put nagosvetio da bi Palestinu u tim granicama ipak prihvatio, ali samo kao privremeno rešenje.
Izraelski mediji navode da je Hanije, iako bivši premijer, bio najsnažnija i dominantna ličnost Hamasa u pojasu Gaze. Veruje se da će on sada putovati između te teritorije i Dohe, gde je njegov prethodnik Mašal živeo u izgnanstvu.
Hanije se smatra veoma harizmatičnom ličnošću i talentovanim govornikom, kao i čovekom koji je uspešno promovisao i imao koristi od svog skromnog načina života.
Tokom godina stvorio je mrežu kontakata i savezništvo sa drugim palestinskim frakcijama u Gazi, pre svega Islamskim džihadom.
Dobro je poznat u Kataru koji je glavni donator Palestinaca u Pojasu Gaze, a poznat je i u Turskoj koja je glavni islamski patron Hamasa, a čak ga znaju i u Iranu.
Mašal koji se nije kandidovao da ostane na čelu Hamasa, izrazio je uverenje da će novo rukovodstvo mudro predvoditi organizaciju i raditi na oslobođenju palestinskih zatvorenika i ukidanju blokade Gaze.
Izraelski zvaničnici još nisu komentrisali promenu na čelu Hamasa.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.