Iskre neslaganja Samoopredeljenja i DSK-a

Izvor: RTS, 04.Nov.2019, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskre neslaganja Samoopredeljenja i DSK-a

U očekivanju petog sastanka povodom formiranja koalicije za upravljanje novom kosovskom vladom i proglašenja konačnih rezultata izbora, između dve najjače stranke – pokreta Samoopredeljenje I Demokratskog saveza uočljiva su i prva neslaganja.
Prištinska štampa izveštava o "izazovima postizanja koalicionog sporazuma" između stranaka koje su na vanrednim parlamentarnim izborima prošlog meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobile najviše glasova.

List Koha ditore prenosi da je bivši šef poslaničke grupe DSK-a u parlamentu Avdulah Hoti, izjavio da su suvereni fond i energetska politika, predizborna obećanja Samoopredeljenja o kojima se još raspravlja između radnih grupa.
U međuvremenu, zamenik predsednika DSK-a Ljutfi Haziri rekao je da postizanje dogovora između dve stranke neće biti lako i da je mesto premijera takođe deo razgovora.
List Zeri prenosi da su stavovi predstavnika DSK-a pokušaji da ta stranka ojača svoj položaj.
Zvaničnica Samoopredeljenja Aljbulena Hadžiu rekla je da je "već jasno da je ime premijera određeno 6. oktobra".
Zamenik predsednika Samoopredeljenja Besnik Bisljimi tvrdi da Haziri nema ulogu u tekućim pregovorima između dve radne grupe.
"Može da kaže šta god želi, ali nema važnu ulogu", rekao je Bisljimi.
U listu navode i političke komentatore koji tvrde da ovakvim izjavama DSK pokušava da "pokaže malo mišića" Pokretu Samoopredeljenje pre nego što se postigne dogovor.
Radne grupe dve stranke danas treba da održe peti sastanak radi usaglašavanja programa.
Nakon četvrtog, predstavnici obe strane rekli su da su se u velikoj meri složili u oblastima bezbednosti i vladavine zakona.
O ekonomskom programu tek treba da se dogovore, naveo je Avdulah Hoti i dodao da postoji saglasnost o politici zapošljavanja, slobodnoj konkurenciji, infrastrukturnim projektima i ekološkim pitanjima.
Hoti je takođe rekao da su se dogovorili o strukturi nove vlade, ali da radne grupe nisu razgovarale o formuli za podelu ministarskih mesta, jer to zavisi od lidera dveju stranaka.
Hoti se nada da će nova kosovska vlada biti formirana ovog meseca.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Samoopredeljenje najavilo još jednu žalbu zbog glasova iz dijaspore

Izvor: B92, 04.Nov.2019

Objaljivanje konačnih rezultata izbora na KiM biće odloženo još izvesno vreme, nakon što je Pokret Samoopredeljenje najavio još jednu žalbu Vrhovnom sudu...Žalba je zbog nepoštovanja odluke tog suda u vezi sa brojanjem svih glasova dijaspore, piše prištinska Gazeta Expreš...Iz Pokreta Samoopredeljenja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.