Irci i Česi glasaju za Evropski parlament

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irci i Česi glasaju za Evropski parlament

BRISEL - Četvorodnevni izbori za novi saziv Evropskog parlamenta danas se nastavljaju u Irskoj i Češkoj, dok su juče, prvog dana, na biralištima bili građani Velike Britanije i Holandije.

Više od tri miliona Iraca, s pravom glasa, danas bira 12 poslanika u Evropskom parlamentu, 1.627 lokalnih predstavnika, kao i nekoliko poslanika u parlamentu.

Izbori pre referenduma o "Lisabonu" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Današnji izbori su posebno važni pre održavanja drugog referenduma o Lisabonskom sporazumu. Irci su prošle godine na prvom referendumu odbacili taj sporazum.

Više od 375 miliona građana sa pravom glasa u svih 27 zemalja članica Evropske unije, zaključno sa nedeljom, 7. juna, biraće novi sastav Evropskog parlamenta, koji ukupno broji 736 poslanika.

Za razliku od drugih članica EU, gde se izbori održavaju jedan dan, građani Češke i Italije, glasaju dva dana - Česi danas i sutra, a Italijani sutra i u nedelju.

Takođe sutra, 6. juna, biračko pravo će iskoristiti građani Letonije, Kipra, Malte i Slovačke.

U ostalim državama izbori će biti organizovani u nedelju 7. juna, pa će tog dana poslanike za EP birati Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Litvanija, Luksemburg, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija i Švedska.

Izbori za EP biće obavljeni tajnim glasanjem, na birališta izlaze građani stariji od 18 godina, a rezultati će biti objavljeni tek nakon što bude okončano glasanje u svim zemljama članicama EU.

Jedna od tri najznačajnije institucije

Birači tokom četiri izborna dana biraju 736 poslanika koji će predstavljati njihove zemlje u EP u narednih pet godina.

Svakoj zemlji dodeljen je određeni broj poslanika na osnovu broja stanovnika, preneo je Rojters.

Nemačka, koja ima najveći broj stanovnika ima i najveći broj poslanika - 99, potom slede Velika Britanija, Francuska i Italija sa 72, dok Malta ima najmanji broj poslanika - samo pet.

Evropski parlament je jedna od tri najznačajnije institucije EU i njegova uloga je da predstavlja interese građana Unije.

Pored EP, u najznačajnije institucije EU spadaju Savet EU i Evropska komisija (EK) ili evropska "vlada".

EP se sastaje u Briselu i Strazburu. Osnovan je 1952. godine i jedina je evropska institucija čiji se članovi biraju neposredno od 1979. godine. Do 1979. godine poslanike u EP su imenovale nacionalne vlade.

Parlament ima tri glavne uloge - usvajanje evropskih zakona, superviziju drugih institucija EU i ulogu u određivanju budžeta EU koju deli sa Savetom EU.

EP zajedno sa Savetom EU odlučuje o dve trećine predloga evropskih zakona i bez njegovog pristanka ne mogu biti imenovani članovi EK.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.