Iran bira novog nuklearnog vođu

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran bira novog nuklearnog vođu

TEHERAN - U Iranu se danas održavaju izbori za predsednika na kojima se aktuelni šef države Mahmud Ahmadinedžad za drugi mandat bori protiv trojice izazivača, kritičara njegove ekonomske politike i tvrdog stava prema Zapadu. Oko 46 miliona građana s pravom glasa, među 70 miliona Iranaca moglo bi glasati i za bivšeg premijera, umerenog Mirhoseina Musavija, reformistu Mehdija Karubija, ranijeg predsednika parlamenta, i Mohsena Rezaija, bivšeg čelnika Revolucionarne garde. Za pobedu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je potrebna prosta većina, dakle 50 odsto plus jedan .

Ahmadinedžad je favorit, jer ga podržava vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnei, koji je apelovao na birače da glasaju za „antizapadne kandidate“. Tom opisu u punoj meri odgovara samo aktuelni šef koji je poznat po oštroj retorici protiv SAD i Izraela i inaćenju sa svetom povodom negiranja holokausta i iranskih nuklearnih ambicija. Tokom ovog mandata Zapad je tri puta uvodio sankcije zbog predsednikovog insistiranja na razvijanju nuklearnog programa. Međutim, i ostali kandidati veruju da Iran ima pravo da bude nuklearna sila i da „niko nema pravo da Islamskoj Republici diktira kako će se ponašati“.

Ali, drugi kandidati traže promenu ekonomske politike, a zbog inflacije i nezaposlenosti može se desiti da mladi, 46 odsto birača ima manje od 30 godina, ipak glasaju za nekog drugog.   
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.