Integracija pre statusa

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jan.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Integracija pre statusa

U susretu sa državnim sekretarom za integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom Slavka Drašković je istakla da je Srbiji od najvećeg značaja njena dijaspora.

Slavka Drašković i Sebastijan Kurc

- Veoma smo zadovoljni odnosom koji austrijska država ima i u onome što radi u odnosu na integraciju - objasnila je ona posle susreta sa državnim sekretarom i posebno ukazala da tako velika zajednica, kao što je srpska, nema dovoljno predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u političkom životu Austrije i da postoji potreba da se srpska zajednica uključi što više, posebno imajući u vidu da je ovo izborna godina u Austriji.

Kad je reč o inicijativi iz srpske zajednice da dobije status manjine u Austriji, pošto ispunjava uslov da je više od 100 godina prisutna u ovoj zemlji, Draškovićeva je rekla da je to proces i da je u svojim razgovorima postavlja pitanje, ali da u rešavanju treba da učestvuju predstavnici srpske zajednice i austrijske države, a da će Srbija podržati inicijativu.

Draškovićeva je pozvala Kurca da poseti Srbiju kako bi dalje razvijali konkretne projekte u kojima će dijaspora imati veću ulogu.

Mladi sve aktivniji

Što se tiče učešća imigranata u političkom životu, Kurc je mišljenja da su oni još uvek nedovoljno predstavljeni, ali da je sve više mladih koji su politički aktivni.

Državni sekretar Kurc je rekao da u Austriji živi velika grupa Srba i Austrijanaca srpskog porekla, s kojim ima dobro partnerstvo. Što se tiče statusa manjine, on je objasnio da treba praviti razliku između autohtonih grupa u Austriji, a to su one koje su više od 100 godina ovde i pretežno žive lokalno u jednoj oblasti, u blizini granice, kao i grupe migranata, koja je zastupljena na celoj teritoriji zemlje.

- Naš cilj je da živimo zajedno sa Srbima, da ih podržavamo - naglasio je Kurc i dodao da razmišljanja o statusu manjine dolaze od strane pojedinaca iz srpske zajednice i da nije to pitanje na koje se treba fokusirati, već na integraciju. 
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.