Inicijativa Izađi i glasaj – FEJS Srbija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2017, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa "Izađi i glasaj – FEJS Srbija"

Mladi tradicionalno izbegavaju da glasaju na izborima, osim ako ih neka organizacija ili akcija ne animiraju da izađu na birališta. Upravo zbog toga, studenti žurnalistike Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pokrenuli su inicijativu "Izađi i glasaj", u okviru organizacije Foruma studenata novinarstva Srbije – FEJS Srbija.

Po izlaznosti mladih na izbore mnogo zaostajemo za zemljama u regionu, kao što su Bosna i Hercegovina i Hrvatska, gde je odziv od 30 do 50 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Istraživanja Centra za slobodne izbore i demokratiju pokazuju da u Srbiji glasa samo oko 10 odsto mladih.

Predstavnik FEJS-a, Milovan Nikolić kaže da ga je inertnost njegovih kolega navela na pokretanje te inicijative. Preko društvenih mreža pokušaće da animiraju mlade kroz mnoge zanimljive i edukativne sadržaje.

"Ne želimo da mladi ili osobe koje su pod utiskom naše kampanje glasaju za nekoga posebno nego samo da izađu i glasaju, jer svaki glas jednako vredi i svaki glas je jednako upotrebljiv’", objašnjava Nikolić.

Pasivnost mladih posledica nepoznavanja političkih procesa

Komunikolog Jelena Kleut koja se, takođe, bavi aktivizmom mladih, navodi da njihova pasivnost proističe iz nedovoljnog poznavanja političkih procesa.

"Dakle politika ulazi u sve pore naših života i zbog toga je taj stav gadljivosti prema politici vrlo pogrešan", ukazuje Jelena Kleut za Radio-televiziju Vojvodine.

Deo mladih motivisan za društvene promene

Ohrabruje to da postoji i onaj deo omladine koji je spreman da svojim glasom utiče na promene u društvu. Studenti koji žele da učestvuju u izborima, smatraju da je glasanje vrlo bitno.

Kao i pokretači kampanje "Izađi i glasaj", Jelena Kleut dodaje da mladi treba da se uključuju u organizacije, bilo volonterske ili humanitarne, u kojima mogu da spoznaju da promene nisu nemoguće.

"Mislim da je vrlo važno aktivno raditi, i kad kažem raditi, čak i kroz sistem formalnog školstva raditi na tome da mladi razumeju političke procese. Dakle da im se od ranih obrazovnih nivoa usađuje ideja šta znači biti građanin", objašnjava Jelena Kleut.

Ukoliko ste motivisani ovom pričom, sadržaj inicijative "Izađi i glasaj" možete da pronađete na Fejsbuk stranici FEJS Srbija.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.