IZBORI 2016 (UŽIVO): Do 14 časova glasalo 28,89 odsto birača

Izvor: Danas, 24.Apr.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBORI 2016 (UŽIVO): Do 14 časova glasalo 28,89 odsto birača

Izlaznost na izborima u Srbiji do 14 časova je 28,89 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je rekao da je u centralnoj Srbiji do 14 sati izašlo je 28,96 odsto, u Vojvodini 28,69 odsto, a u Beogradu 28,49 odsto upisanih birača.

15.25 Izlaznost >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << na izborima u Srbiji do 14 časova je 28,89 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija.Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je rekao da je u centralnoj Srbiji do 14 sati izašlo je 28,96 odsto, u Vojvodini 28,69 odsto, a u Beogradu 28,49 odsto upisanih birača.

15.20 Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK) na birališta u Kragujevcu do 14 časova izašlo je 29,96 odsto od ukupno upisanih 154. 277 birača sa pravom glasa.

15.15 Na izborima prema CeSID-ovim podacima do 14 sati glasalo je 29,7 odsto upisanih birača. U centralnoj Srbiji izlaznost do 14 sati bila 31,5 odsto, u Beogradu 26,5 odsto, a u Vojvodini 29,3 odsto. Izlaznost do 14 sati na izborima 2014. godine bila je 27,7 odsto birača.

15.00 Koalicija Građani i građanke Srbije saopštila je da izborni proces Subotici protiče u brojnim neregularnostima, pritiscima i nasilju. Kako navode u saopštenju "batinaši Srpske napredne stranke u Subotici presreću pripadnike romske nacionalne zajednice koji idu na glasanje, prete im i onemogućavaju ih da svojevoljno glasaju".

14.40 Na Kosovu i Metohiji do 14 časova glasalo je 21.86 odsto birača, saopštio je OEBS.

14.25 Do 13 sati na birališta u Srbiji izašlo je 25,1 odsto glasača, saopštila je CRTA.

14.20 Nacionalna avio-kompanija Air Serbia saopštila je da ima saznanja da je određeni broj građana posredstvom svojih mobilnih telefona dobio automatizovanu SMS poruku kojom se pozivaju da glasaju za jednu političku partiju na današnjim izborima. "Broj pošiljaoca te poruke poklapa se sa brojem telefonskog servisa u Velikoj Britaniji sa kojeg i Air Serbia šalje obaveštenja svojim putnicima o promenama u redu letenja. Air Serbia se ograđuje od sadržaja ove poruke i sarađuje sa MUP Srbije na utvrđivanju činjenica o ovom slučaju, te da li je i na koji način došlo do eventualnih zloupotreba", saopšteno je.

12.40 DS saopštila da je uočila nekoliko nepravilnosti, da su uložili prigovor i da imaju informaciju da se policija nalazi na licu mesta. Navode da je u Kraljevu u MZ Konarevo, na biračkom mestu 98, pronađen kružni listić SNS. Ističu da je napravilnosti bilo i u Novom Sadu, Vranju, Kruševcu i Odžacima.

12.25 Zabeležen je jedan incident kada je ženska osoba primećena ispred biračkog mesta sa spiskom od stotinak ljudi, gde je zaokruživala glasače koja se predstavila kao pripadnica romske partije. Članovi biračkog odbora su reagovalii pozvali policiju, saopštila je CRTA posmatračka misija Građani na straži.

12.00 Na biračkom mestu u leskovačkoj Medicinskoj školi predsedniku biračkog odbora, koji je delegiran ispred SDS, upućene su pretnje, što je prijavljeno Policijskoj upravi u Leskovcu, rekao je predsednik Gradskog odbora SDS Nenad Zdravković. On tvrdi da je predsedniku biračkog odbora pretio direktor jednog javnog komunalnog preduzeća..

11.45 SNS saopštila da je u toku, na više lokacija širom Srbije, pokušaj sprečavanja slobodne izborne volje građana, i to od strane aktivista više političkih partija.

11.20 Izlaznost do 10 sati bila je 8,85 odsto upisanih birača, saopšteno je na konferenciji za medije RIK. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je rekao da je u centralnoj Srbiji izašlo na glasanje 8,5 odsto birača, u Vojvodini 9,82 odsto, dok je u Beogradu odziv 8,34 odsto.

11.15 Pokrajinska izborna komisija (PIK) saopštila je da je do 10 sati glasalo 12,22 odsto građana, prenosi RTS.

10.45 Iako je izborna tišina na snazi do zatvaranja birališta, u RIK nisu mogli da potvrde za Danas da li to što novinska agencija Tanjug i pojedini drugi mediji prenose izjave političara sa glasačkih mesta predstavlja kršenje izborne tišine.

10.35 U Vranju na biračkom mestu 24 prekinuto je glasanje zato što aktivisti jedne stranke uneli zaokruženi glasački listić, potvrđeno televiziji N1 u RIK.

10.30 Prema podacima CeSID, do 9 sati je na izborima glasalo 5,2 odsto upisanih birača, javlja B92.

09.40 Otvaranje biračkih mesta je uglavnom u skladu sa propisanim procedurama dok su na nekoliko mesta zabeležene nepravilnosti, saopštila je CRTA posmatračka misija Građani na straži. Na 1 odsto biračkih mesta zabeležene su ozbiljne neregularnosti pri otvaranju biračkih mesta poput nekontrolisanja ličnih isprava birača pre glasanja, nekorišćenja UV lampe, fotografisanja glasačkih listića, zatim članovi biračkog odbora nisu prebrojali glasačke listiće pre otvaranje biračkog mesta.

09.30 Glasanje za sada protiče u najboljem redu i nema prijavljenih nepravilnosti, izjavio je u predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević.



7.00 Otvorena birališta

Građani Srbije danas glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, poslanike pokrajinskog parlamenta i odbornike lokalnih samouprava, a biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati. RIK je uvrdio da u Srbiji ima 6.737.808 građana sa pravom glasa, koji će moći da glasaju na 8.378 biračkih mesta. Građani će prilikom izbora za 250 republičkih poslanika moći da daju svoj glas jednoj od 20 prijavljenih izbornih lista. Izborni rezultat RIK treba da objavi najkasnije do 28. aprila u 20 sati.

U Vojvodini se bira 120 poslanika na period od četiri godine, a građani biraju između 15 lista. Birači će se opredeljivati između izbornih lista, bez mogućnosti da glasaju za konkretne kandidate, a nakon izbora, u zavisnosti od procenata osvojenih glasova, stranke će u pokrajinski parlament delegirati kandidate sa izborne liste.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.