Izvor: N1 televizija, 04.Apr.2017, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I ovi izbori otvorili pitanje ažuriranosti biračkog spiska

Na ovim izborima 0,2 odsto građana nije moglo da glasa jer ih nije bilo u izvodima iz biračkog spiska, podaci su posmatračke organizacije CRTA. Svaki novi izbori u Srbiji otvore pitanje ažuriranja biračkog spiska i eventualnog prostora za manipulacije.

: N1info

Ministarka državne uprave tvrdi da problema ima, ali da je birački spisak, kako je rekla, ''referentan i ažuriraniji'' nego ikad pre. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

“Kako me nema na spisku, objasnite mi srpski”, tako je Velimir Ilić reagovao kada je shvatio da njegovog imena u spiskovima nema, na biračkom mestu na kome, tvrdi, 20 godina glasa.

“Pola sata sa devojkamma koje rade tražio sam sebe na svim listama koje su postojale za naselje Atenica. Posle sat vremena oni su našli kao list na kome sam ja, i kao zvali da dođem da to ispravimo”, navodi Ilić.

Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA koja je posmatrala izbore, kažu da je sličan problem postojao na 27 posto biračkih mesta. Iako upisani u birački spisak građani nisu mogli da se nađu u izvodu iz biračkog spiska na samom mestu glasanja. Prema podacim CRTE, 0,2 posto birača tako je sprečeno da glasa.

“To je široko rasprostranjen problem, dakle definitivno nije u pitanju jedna opšptina nego je na 30 posto biračkih mesta skoro, ali je i dalje broj građana koji je time sprečen da glasa veoma mali, i to je dobra okolnost. Ali da bismo povećavali poverenje građana u proces koji se njih tiče, moramo da imamo ozbiljni odgovor države u odnnosu na ove probleme”, ističe Nedeljkov.

Odgovor države je - znamo da problema ima. “Problemi sa biračkim spiskom će čini mi se postojiati sve dok ne uvedemo elektronsko glasanje, a mi smo godinama daleko od toga”, rekla je ministarka državne uprave Ana Brnabić.

A do tada? Ministarka obećava da će pokušati da modernizuje ažuriranje spiska, onda kada bude uveden Centralni registar građana.

“Ono sa čim bih zaključila da je spisak referentan kakve god imao mane ili nedostatke. On je u ovom trenutku ažuriraniji nego što je ikad bio, upravo zbog te 2012. i izbora na svim nivoima”, podseća Brnabić.

I u organizacijama koje posmatraju izbore tvrde da problemi sa biračkim spiskom ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbornog rezultata.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Problemi sa biračkim spiskom

Izvor: N1 televizija, 04.Apr.2017

Na ovim izborima 0,2 odsto građana nije moglo da glasa jer ih nije bilo u izvodima iz biračkog spiska, podaci su posmatračke organizacije CRTA. Svaki novi izbori u Srbiji otvore pitanje ažuriranja biračkog spiska i eventualnog prostora za manipulacije...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.