I gradonačelnik i narodni poslanik

Izvor: Glas javnosti, 01.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I gradonačelnik i narodni poslanik

KRAGUJEVAC - Predsedništvo koalicije „Zajedno za Kragujevac“ koja je izborna baza Veroljuba Stevanovića u Narodnoj skupštini, ocenilo je da Stevanović nije u sukobu interesa iako istovremeno obavlja funkciju gradonačelnika i funkciju narodnog poslanika u Skupštini Srbije. Iz koalicije, međutim, najavljuju da će se on povući sa jedne od funkcija ako Ustavni sud da tumačenje da je istovremeno obavljanje ovih funkcija međusobno nespojivo.

- Pojam sukoba interesa se odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na nespojivost javne funkcije i funkcije u privatnom biznisu. „Zajedno za Kragujevac“ smatra da dve javne funkcije ne mogu biti u sukobu interesa - izjavio je Zoran Palčić, portparol koalicije.

IMA SE VREMENA...

Zanimljivo je da, što se bar tiče Kragujevca, Stevanović nije jedini koji ima dve funkcije. I najbliži Stevanovićev saradnik Saša Milenić je „na dve fotelje“ - predsednik je Skupštine grada Kragujevca i narodni poslanik.

USKORO USTAVNI SUD O SUKOBU INTERESA

Radikali su juče u Skupštini Srbije, Slavici Đukić-Dejanović, predsednici parlamenta zamerili zato što nije pokrenula inicijativu da Ustavni sud da mišljenje povodom tumačenja da poslanici ne mogu istovremeno obavljati i funkcije u izvršnoj vlasti, odnosno da ne mogu biti i predsednici opština. Ona je najavila da će uskoro pokrenuti inicijativu da se od Ustavnog suda pribavi mišljenje o tom pitanju.

- Lokalnu vlast i njene izvršne organe biraju građani na zasebnim izborima i to nisu državni organi. Centralistička birokratija bi htela da lokalnu samoupravu tretira kao državni organ zbog zadovoljenja uskobirokratskih i partijskih interesa beogradskih centrala po famoznoj vertikali vlasti - rekao je Palčić.

Palčić je istakao da će se Stevanović povući sa jedne od funkcija ukoliko Ustavni sud oceni da je u „sukobu interesa“, ali će taj momenat biti „početak još jače borbe za decentralizaciju“.

- Tako bi se najviša sudska instanca stavila na stranu partijske birokratije u njenoj težnji da Srbiju i dalje drži u centralističkim stegama Beograda - obrazložio je Palčić.

Stevanović je na proteklim lokalnim i parlamentarnim izborima bio na čelu liste „Zajedno za Kragujevac“. Dok su se u izbornoj noći prebrojavali rezultati glasanja za odbornike i poslanike, iz izbornog štaba koalicije nezvanično se čulo da će Stevanović odustati od jedne od navedenih funkcija. To se međutim nije desilo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.