I Gani i Abdulah proglasili pobedu na izborima u Avganistanu

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Gani i Abdulah proglasili pobedu na izborima u Avganistanu

U Avganistanu su održani predsednički izbori, a pobedu su proglasili i aktuelni šef države Ašraf Gani i predsednik Izvršnog veća Abdulah Abdulah.
Nezavisna izborna komisija Avganistana prikuplja glasove sa izbora održanih u subotu. Ukoliko nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova, u drugi krug idu dva kandidata sa najvećim brojem glasova.

Abdulah je uveren >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da drugog kruga neće biti.
"Na izborima smo dobili najviše glasova i drugog kruga neće biti", rekao je Abdulah na konferenciji za novinare.
Iz Ganijevog štaba, međutim, tvrde da je aktuelni predsednik pobedio na izborima i da je dobio podršku između 60 i 70 odsto glasača.

Gani i Abdulah su bili favoriti i na prethodnim izborima 2014. godine, posle kojih su usledili turbulentni meseci pošto su se uzajamno optuživali za prevaru.
Pravo glasa na izborima imalo je oko 9,6 miliona, a oni su birali između 18 kandidata.
Uoči izbora, Abdulah je za AP rekao da strahuje od izbornih manipulacija.
Gani i Abdulah dele vlast već pet godina u vladi nacionalnog jedinstva, nastaloj posle izbora 2014. koje su obeležile optužbe za prevaru i korupciju.
Preliminarni rezultati ne očekuju se pre 19. oktobra, a konačni pre 7. novembra.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.