U Hrvatskoj počela izborna tišina

Izvor: Blic, 03.Dec.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj počela izborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina pred parlamentrane izbore koji se održavaju u nedelju, i trajaće do zatvaranja birališta, u nedelju u 19 časova.

Pravo glasa na izborima za sedmi saziv Sabora Hrvatske ima 4,5 miliona birača od kojih je nešto više od četiri miliona u Hrvatskoj. Za njih će u nedelju od 7 do 19 časova biti otvoreno 6.572 biračka mesta.

Glasanje u inostranstvu za oko 411.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << birača počinje već danas u 7 časova u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Može se glasati do 19 časova u subotu i od 7 do 19 časova u nedelju.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri poslanika za sedmi saziv Sabora i to u posebnoj, 11. izbornoj jedinici za dijasporu. Najviše glasača je u Bosni i Hercegovini, oko 260.000, a u Srbiji pravo glasa ima oko 35.000 hrvatskih državljana.

Za glasanje za hrvatske izbore u Srbiji biće otvoreno šest biračkih mesta u Beogradu i Subotici. Tamo će moći da glasaju i oni s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se prijavili do 19. novembra.

Zbog vremenske razlike, u inostranstvu će prvi na izbore izaći birači na Novom Zelandu, a poslednji u nedelju u SAD-u.

Za parlamentarne izbore u Hrvatskoj prihvaćeno je 313 kandidacionih lista i 48 kandidatura nacionalnih manjina. Najveći favorit za formiranje buduće vlade je opoziciona koalicija levog centra, Kukuriku koalicija, koja će prema rezultatima predizbornih anketa posle osam godina preuzeti vlast od Hrvatske demokratske zajednice.

Ukupno se bira 151 poslanik za Sabor, po 14 u svakoj od deset izbornih jedinica, tri poslanika bira dijaspora u posebnoj 11. izbornoj jedinici, a osam poslanika biraju nacionalne manjine u posebnoj 12. izbornoj jedinici. Od toga srpska nacionalna manjina kao najbrojnija bira tri poslanika i to između 13 kandidata.

Povezane vesti: Uzelac pozvao Srbe da izađu na izbore, organizovan prevoz Poziv Srbima da glasaju na izborima za Hrvatski sabor Anketa: Kukuriku koalicija ubedljivo pobeđuje Srbi žele više od tri zastupnika Raspušten Sabor, Josipović u ponedeljak raspisuje izbore za 4. decembar

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zagreb: Počela predizborna tišina

Izvor: B92, 03.Dec.2011

Zagreb -- U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina pred parlamentarne izbore, koji se održavaju u nedelju, i trajaće do zatvaranja birališta, u nedelju u 19 časova...Pravo glasa na izborima za sedmi saziv Sabora Hrvatske ima 4,5 miliona birača, od kojih je nešto više od četiri miliona...

Nastavak na B92...

Od danas glasanje u Srbiji za izbore u Hrvatskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Dec.2011

U Srbiji je jutros u sedam sati otvoreno šest biračkih mesta na kojima državljani Hrvatske mogu da glasaju na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Otvorena birališta izvan Hrvatske

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Dec.2011

Birališta u inostranstvu na izborima za sedmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su u subotu ujutro u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH, a glasanje traje 3. i 4. decembra od 7 do 19 sati. Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u Hrvatskom saboru. Na...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Slovenija: U ponoć počela izborna tišina

Izvor: Blic, 03.Dec.2011

LJUBLJANA - U Sloveniji je u ponoć počela izborna tišina pred sutrašnje prevremene parlamentarne izbore. ..Izborna tišina će trajati do zatvaranja birališta sutra u 19.00. Izborna kampanja je počela 4. novembra, a u vreme izborne tišine zabranjena je bilo kakva aktivnost, koja bi birače navodila...

Nastavak na Blic...

Izborna tišina u Hrvatskoj i Sloveniji

Izvor: Mondo, 03.Dec.2011

U Hrvatskoj i Sloveniji je u ponoć počela izborna tišina pred parlamentrane izbore koji se održavaju sutra.

Nastavak na Mondo...

Do 19 časova glasalo 2,13 odsto birača

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Dec.2011

MOSTAR - Na 30 birališta u BiH, otvorenih za glasanje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, do 19 časova glasalo je 5 643 birača, odnosno 2,13 odsto od ukupnog broja registrovanih u BiH, potvrdila je Srni Marijana Mikulić, ministar - savjetnik u Ambasadi Hrvatske u Sarajevu i koordinator izbora...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.