Hrvatska, u izbornu trku zvanično kreće 11 kandidata

Izvor: RTS, 05.Dec.2019, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska, u izbornu trku zvanično kreće 11 kandidata

U borbu za petogodišnji mandat na Pantovčaku kreće 11 kandidata. Odbijena je jedna kandidatura. Izborna kampanja će trajati 16 dana, odnosno do ponoći 20. decembra kada nastupa izborna tišina.
U trku za mesto predsednika Hrvatske zvanično kreću Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dario >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Juričan, Dejan Kovač, Katarina Peović, Dalija Orešković, Ivan Pernar, Anto Đapić i Neđeljko Babić.

Hrvatska Državna izborna komisija je odbila jednu kandidaturu i to onu nezavisnog Slobodana Midžića koji je predao samo vlastiti potpis, naveo je predsednik Državne izborne komisije Đuro Seša.
Za 11 kandidata i zvanično počinje izborna kampanja koja će trajati 16 dana, odnosno do ponoći 20. decembra kada nastupa izborna tišina.
Prihvaćeno je i da GONG bude službeni posmatrač na izborima.
Potpredsednica Državne izborne komisije Vesna Fabijančić Križanić saopštila je da prilikom pregleda potpisa nisu nađeni "dupli potpisi", to jest da je neko potpisao za dva ili više kandidata.
"U pravovaljanim potpisima nije bio niti jedan 'duplić‘. Dakle, kada se provjeravalo, išlo se do 10.100 potpisa, a tu nije bilo 'duplića‘. Ako bi se našao on bi se 'zacrvenio‘ te bi se uzimao prvi sljedeći potpis", objasnila je Fabijančić Križanićeva.
Dodala je da kosmija sve vreme prati šta se događa po pitanju izborne kampanje na posebno otvorenim bankovnim računima predsedničkih kandidata.
"Biračima će biti dostupni prihodi i rashodi, kao i popusti kod medijskog oglašavanja. Biračima će to prvi puta biti vidljivo sedam dana prije izbora. Kandidati će u informacijski sustav morati unijeti svoja izvješća o donacijama, rashodima i popustima pri medijskom oglašavanju", navela je Fabijančić Križanićeva.
Svaki kandidat na kampanju sme potrošiti do osam miliona kuna. U skladu s novim pravilima, posebno će morati da iskažu troškove kampanje na društvenim mrežama, prenosi HRT.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.