Hrvatska nije spremna. Da Plenković ima snage, rekao bi evo vam...

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 10:55

"Hrvatska nije spremna. Da Plenković ima snage, rekao bi 'evo vam'..."

Iako vlast u Hrvatskoj odbija da kaže kada će biti parlamentarni izbori, analitičar, profesor Žarko Puhovski misli da će to biti krajem aprila ili početkom maja

Puhovski istovremeno ističe da, kako kaže, premijer Andrej Plenković ima snage, on bi opoziciji odmah rekao "evo vam izbori".

Puhovski je gostujući na zagrebačkoj N1 tv. komentarisao aktuelnu političku situaciju u kojoj opozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << traži raspuštanje parlamenta, a vlast uporno odbija da saopšti datum parlamentarnih izbora. Pritom upozorava da nikoga ne brine to da bi izbori mogli biti i ponovljeni.

Uveren je, kaže, da hrvatska opozicija nije spremna za izbore i da bi stoga Plenkovićevom HDZ-u trebalo da odgovara da izbori budu održani što pre.

"Pitam se ima li nešto što ne znam jer se Plenković u poslednje vreme ponaša kao da im je voda došla do grla i kao da im ide loše, što se meni gledajući spolja ne čini da je tako", rekao je Puhovski.

Plenković je, naime, juče nakon sednice Vlade novinarima rekao da izvršna vlast ne želi da skraćuje sebi mandat, a Puhovski kaže da će se možda nešto više saznati nakon rešavanja problema sa sindikatima koji traže povećanje plata.

Puhovski smatra da bi ova situacija mogla da da doprinese rastu rejtinga najuticajnijoj opozicionoj SDP, kao i priča koja prati izbor sudije Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca.

Ne mislim da su bili poljuljani protestom (opozicije u subotu) ili onom jadnom diskusijom (o raspuštanju parlamenta) u saboru, ali ponašaju se (HDZ) kao da su ugroženi", naveo je Puhovski.

Inače, građani Hrvatske će ove godine najmanje tri puta izlaziti na izbore, jer će osim parlamentarnih biti održani izbori za Evropski parlament i krajem godine izbori za šefa države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.