Hrvatska: Pripadnici manjina onemogućavani da glasaju

Izvor: Radio 021, 11.Sep.2016, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Pripadnici manjina onemogućavani da glasaju

Pripadnicima nacionalnih manjina u Sisku i Zagrebu je onemogućavano glasanje na izborima za Sabor, saopštio je Gong, hrvatska organizacija civilnog društva.

Gong je objavio da je sa birališta u Sisku i Zagrebu na prevremenim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj "primljen manji broj dojava građana o onemogućavanju glasanja".

Hina prenosi da je Gong naveo da je glasanje do podneva prošlo u znaku manjeg broja dojava građana i o drugim nepravilnostima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << najviše zbog kršenja izborne tišine, ali i zbog propusta u radu pojedinih biračkih odbora, neinformiranosti birača o lokacijama posebnih biračkih mesta za glasanje izvan mesta prebivališta, kao i o ugroženoj tajnosti glasanja na pojedinim biračkim mestima.

Birališta su otvorena do 19 sati. Ukupno 3.799.609 birača, od kojih je 59.409 iz dijaspore, bira 151 poslanika, od toga 140 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri poslanika biraju hrvatski državljani u dijaspori, u 49 država širom sveta, a osam pripadnici nacionalnih manjina. Za 151 poslaničko mesto nadmeće se 2.456 kandidata, raspoređenih na 174 stranačke i tri nezavisne liste.

Prve preliminarne rezultate izbora Državna izborna komisija će saopštiti u ponoć na konferenciji za štampu.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.