Hamas u Gazi tajno izabrao rukovodstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2012, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas u Gazi tajno izabrao rukovodstvo

TEL AVIV -

Palestinski ekstremistički pokret Hamas je nedavno tajno izabrao nove lidere u pojasu Gaze, ali njihova imena nisu objavljena.

Međutim, nekoliko članova tog pokreta je reklo da su među izabranima ranije potisnuti pragmatičari, mladi aktivisti i nekoliko zatvorenika, nedavno puštenih iz izraelskih zatvora.

Ovim tajnim glasanjem započeli su zapravo širi izbori koji bi mogli da odluče da li će Hamas postati umereniji ili će održati dugotrajno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << savezništvo s Iranom umesto toga, navodi AP.

"Hamas (u Gazi) će biti realniji, umereniji posle izbora", kazao je jedan visoki član organizacije,dok su drugi ocenili da nova lica ne moraju da znače promenu.

Hamas tradicionalno svoju rukovodeću strukturu drži pod velom tajnosti kako bi izbegao da bude izložena napadima Izraela.

Ovi izbori su prvi u seriji tajnih glasanja koji će se održati u narednim nedeljama da se izabere glavni vođa. Na toj poziciji od 1990- tih godina bio je Kaled Mašal, koji je u poslednjim mesecima nastojao da se udalji od Irana i približi ideološkim korenima pokreta u panarapskoj Muslimanskoj braći.

Ta organizacija se uzdigla na vlast u delovima regiona nakon Arapskog proleća prošle godine i ona apeluje na Hamas da se udalji od šiitskog Irana, koji je podržavao tu organizaciju u vreme najveće međunarodne izolacije.

Inače, Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Mašal je uz ideološke promene zagovarao i pomirenje s rivalskim, umerenijim Fatahom palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Mašalove navodne koncesije Abasu razljutile su lidere u pojasu Gaze. Sada su pregovori o pomirenju u zastoju dok se ne izabere novi lider Hamasa, kazao je Abasov savetnik Azam al-Ahmed.

Hamas ima četiri grane - jednu u Gazi, drugu na Zapadnoj obali, gde dominira Fatah, treću u izraelskim zatvorima i četvrtu u izgnanstvu, gde živi Mašal.

Svaka grana svake četiri godine bira delegate za glavno rukovodstvo koje se zove Savet Šura i sastoji se od nekoliko desetine članova. Šura savet bira politički biro, koji donosi odluke i vrhovnog vođu.

U narednom mesecu tri preostale grane će održati izbore posle čega sledi izbor vrhovnog vođe.

Visoki zvaničnik organizacije u Gazi kazao je da većina novoizabranih na toj teritoriji za Savet šure ipak podržava Mašala, uprkos neslaganju u odnosu na Abasa i to povećava njegove šanse da ponovo postane vođa.

Izraelska štampa je navela, pozivajući se na neimenovane zvaničnike Hamasa, da je na izborima u Gazi pobedio dosadašnji premijer Ismail Hanije sa značajnom razlikom.

Hanije je time postao prvi priznati politički lider Hamasa nakon što je u izraelskom vazdušnom udar ubijen bivši vođa Abdel Aziz-Rantisi 2004. godine, komentarisali su poznavaoci prilika.

Međutim, Hamas je porekao pobedu Hanijea, istakavši da on nastoji da odvoji vladu od pokreta, preneo je AP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.