HR: Objavljeni konačni rezultati

Izvor: B92, 06.Dec.2011, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Objavljeni konačni rezultati

Zagreb -- Državna izborna komisija objavila konačne rezultate parlamentarnih izbora u Hrvatskoj - Kukuriku koaliciji 80, a HDZ-u 47 mandata.

Opoziciona Kukuriku koalicija osvojila je 79 mandata i jedan manjinski, jer je na njihovoj listi bio i predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine kao član HNS-a, dok je HDZ osvojio 44 mandata plus tri iz dijaspore.

Inače, Kukuriku koalicija čine Socijaldemokratska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partija, Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka penzionera (umirovljenika).

Po šest mandata osvojili su Laburisti - stranka rada koju vodi Dragutin Lesar i Hrvatski demokratski sabor za Slavoniju i Baranju čiji je osnivač Branimir Glavaš.

Nezavisna lista katoličkog sveštenika Ivana Grubišića ima dva mandata, a Hrvatska seljačka stranka i koalicija Hrvatske stranke prava - dr Ante Starčević i Hrvatske čiste stranke prava po jedan mandat.

DIK je podatke saopštio nakon obrađenih svih 6.696 biračkih mesta u svih 11 izbornih jedinica koje obuhvataju deset teritorijalnih jedinica po Hrvatskoj i jedinicu za dijasporu u kojoj se glasalo u 52 zemlje sveta.

Od deset hrvatskih izbornih jedinica Kukuriku je pobedila u svima osim u petoj i devetoj.

U 12. izbornoj jedinici za nacionalne manjine tri srpska poslanika su Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirović i Jovo Vuković iz Samostalne demokratske srpske stranke.

Mađare će predstavljati Deneš Šoja, koji je bio njihov poslanik i u prošlom sazivu, Italijane će predstavljati dugogodišnji poslanik Furio Radin, koji je bio i jedini kandidat, a češku i slovačku manjinu predstavljaće Vladimir Bilek, koji je pobedio dosadašnju poslanicu Zdenku Čuhnil, članicu HŠ-a. Crnogorsku, albansku, makedonsku i slovenačku nacionalnu manjinu predstavljaće Nedžad Hodžić, koji je pobedio dosadašnjeg poslanika Šemsudina Tankovića.

Sve ostale manjine od ukupno 22, među kojima Nemce, Jevreje, Rome i druge, predstavljaće Veljko Kajtazi, koji je bio bolji od dosadašnjeg poslanika Nazifa Memedija.

Od ukupno 183.992 birača koji su mogli glasati za tri srpska poslanika, glasalo je 22.933, dok je deo ostalih koristio zakonsko pravo i glasao na opštoj listi. Najbolji Pupovac imao je 14.541 glas, Stanimirović 14.188 i Vuković 12.249, što je osetno više nego što je imao prvi sledeći kandidat Jovo Ajduković (4813 glasova).

Predstavljajući izveštaj, predsednik DIK-a Branko Hrvatin najavio je da počinju da teku rokovi za žalbe.

Mandati novim poslanicima biće potvrđeni na prvoj konstitutivnoj sednici Sabora, koja se mora održati u roku od 20 dana od dana saopštavanja zvaničnih rezultata izbora. Hrvatin je naglasio da učesnici izbora imaju rok od 15 dana nakon izbora da podnesu konačne izveštaje o troškovima i 30 dana da podnesu konačni izveštaj o donacijama i finansiranju kampanje.

Najveći odziv birača bio je u prvoj izbornoj jedinici koja obuhvata Zagreb (66,89 odsto), dok je najmanji bio u devetoj izbornoj jedinici koja obuhvata Liku i Dalmaciju (57,06 odsto) i petoj izbornj jedinici koja obuhvata Slavoniju (58,95 odsto). U dijaspori je zabeležen slab odaziv, svega 5,13 odsto, jer je od 411.758 birača glasalo njih 21.114. A što se tiče izborne jedinice nacionalnih manjina, odziv je 18,19 odsto, što znači da je od 250.130 pripadnika nacionalnih manjina u njoj glasalo njih 45.508.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.