HAOS NA MAKEDONSKOJ POLITIČKOJ SCENI! Uvođenje bugarske manjine u Ustav napravilo raskol: Ključna albanska stranka napušta vladu, na pomolu IZBORI?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2023, 22:59

HAOS NA MAKEDONSKOJ POLITIČKOJ SCENI! Uvođenje bugarske manjine u Ustav napravilo raskol: Ključna albanska stranka napušta vladu, na pomolu IZBORI?!

Tektonski politički potresi

Najveća stranka albanske manjine u Severnoj Makedoniji Demokratska unija za integraciju (DUI) ponudila je danas ostavke svojih ministara iz vlade ukoliko opoziciona VMRO-DPMNE bude glasala za amandmane vezane za uvođenje Bugara u makedonski Ustav.

Predsednik stranke Ali Ahmeti podsetio je da je VMRO-DPMNE podršku ustavnim izmenama uslovio izlaskom DUI iz vlade, dodavši da se Severna Makedonija nalazi u kritičnoj fazi evropske budućnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << te da velike odluke zahtevaju političku, nacionalnu i državnu odgovornost i žrtve.

- Ministri i vladini funkcioneri iz redova Demokratske unije za integraciju podnose ostavke na funkcije na kojima se trenutno nalaze. Ostavke se automatski materijalizuju u trenutku kada opozicija bude glasala za ustavne amandmane - napisao je Ahmeti na Fejsbuku, prenosi makedonski javni servis MRT.

Dodao je da DUI brani nacionalne interese, a da vlast sve više gubi podršku odlaganjem glasanja o promeni Ustava.

- Jedini izlaz su vanredni parlamentarni izbori - poručio je Ahmeti. Početkom juna, predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je na sastanku sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim postavio uslov da DUI mora da izađe iz vlade.

Sednica parlamenta zakazana je za 18. avgust, a na njoj će biti razmatran predlog vlade da pristupi promeni Ustava, nakon što taj predlog bude prošao Odbor za ustavna pitanja.

Rasprava u Skupštini može da traje do 10 radnih dana, a potrebno je najmanje 80 glasova da bi se u prvoj fazi glasalo o potrebi promene Ustava.

Severna Makedonija je u julu 2022. godine počela prvu fazu pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi počela da otvara poglavlja, mora da unese bugarsku manjinu u Ustav.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.