Guvernerima vratili glasove birača

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guvernerima vratili glasove birača

05.06.2012. -

Zakon o izborima guvernera u Rusiji stupio je na snagu. 8 godina posle procedure imenovanja su građani Rusije ponovo stekli pravo da lično učestvju u izborima šefa svog regiona. Zakon je bio usvojen u okviru političke reforme, koja se sprovodi u zemlji. On će biti primenjen na izborima u nekim regionima u jesen ove godine.

14. oktobra će izbori guvernera biti održani u Amurskoj, Brjanskoj, Novgorodskoj i Belgorodskoj oblastima. Punomoćja današnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << šefova tih regiona ističu pre 1. januara 2013. godine. U skladu sa novim pravilima, kandidat za guvernera se bira direktnim tajnim glasanjem građana. Izabranim će se smatrati taj, ko je dobio ne većinu glasova, već 50 odsto i jedan glas od broja učesnika glasanja. U protivnom slučaju će biti održan drugi krug uz učešće kandidata, koji su zauzeli prvo i drugo mesto u prvom krugu.

Balotirati za položaj šefa regiona moći će kandidati od političkih stranki, kao i ranije, i samostalni kandidati. Međutim, procedura isticanja kandidata predviđa filter sa dva nivoa. Predsednički – šef države može da sprovede konsultacije sa strankama. Municipalni – kandidata mora da podrži od 5 do 10 odsto članova mesne skupštine. Zahtev za samostalnog kandidata je podrška 2 odsto birača, koji žive u tom regionu. Komentar politikologa Evgenija Minčenka.

Mislim da bi bilo logično smanjiti taj zloglasni municipalni filtar. Recimo, smanjiti ga na nivo jedan odsto za samostalne kandidate, a za stranke ukinuti, jer stranke, mislim na one, koje su predstavljene u parlamentu, u regionalnoj zakonodavnoj skupštini, - ionako su demonstrirale podršku stanovništva.

Prema zakonu, rok punomoćja izabranog guvernera iznosi 5 godina, taj položaj on može da zauzima najviše 2 roka uzastopce. Predviđena je i mogućnost opozivanja guvernera – u slučaju kršenja zakonodavstva od njegove strane. Bez obzira na moguće pretenzije, zakon je korak napred, - smatra politikolog Aleksandar Cipko.

Izbornost guvernera je ukinuta iz dva razloga. Prvo, interesovanje za te izbore je u tom momentu nestalo, 25 odsto stanovnika nije posećivalo takve izbore. Drugo, postojala je realna opasnost kriminalizacije samih izbora, ipak je 1990-h godina kriminal igrao ogromnu ulogu u formiranju mesne regionalne elite. Danas, mislim, sve se staložilo, nastala je stabilnost. Sa bilo kog gledišta čak je ranije trebalo preći izbornosti guvernera. Reč je o racionalizaciji formiranog politčkog sistema.

Podsetimo, vlasti su inicirale u decembru protekle godine političku reformu. O tome je govorio bivši predsednik Dmitrij Medvedev, kada je podneo Poslanicu Federalnoj skupštini. Vladimir Putin je izjavio o neophodnosti povratka izborima guvernera u vreme direktnog prenosa, kada je odgovarao na pitanja građana. Politikolozi podsećaju da će prve izborne kampanje biti održane u oktobru. Tek tada će biti moguće izneti konačne zaključke o novom zakonu.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.