Grupa poslanika EP sa Tanjom Fajon ponovo o izborima u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2020, 20:04

Grupa poslanika EP sa Tanjom Fajon ponovo o izborima u Srbiji

Grupa od deset poslanika Evropskih socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu među kojima i predsedavajuća Delegacijom za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon u pismu komesaru Oliveru Varhejiju izrazila je zabrinutost zbog situacije u Srbiji pred predstojeće izbore.

Kako tvrde, organizuju se ”bez konsultacija sa opozicijom” i u situaciji kada se zemlja još oporavlja od pandemije COVID19.

Navodi se da posmatrači EP neće biti u mogućnosti da prate izborni proces, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a da međunarodna posmatračka misija šalje tek ”ograničen” broj ljudi.

Grupa poslanika ocenjuje da situacija oko organizovanja izbora u Srbiji ”još više otežana zbog", kako navode, "kompletne kontrole vladajućih stranaka nad medijima”.

Od komesara za proširenje Olivera Varhejija traže da EU utiče na ”obnavljanje funkcionalnog demokratskog sistema u Srbiji”, a zahtevaju ”fer izborni proces uz detaljniju kontrolu, kako bi se sprečili korupcija i falsifikovani rezultati”.

Istovremeno, od Evropske komisije se traži da u toku predizborne kampanje ne održava javne ceremonije potpisivanja projekata, donacija i zajmova sa vlastima u Srbiji, kako to ne bi bilo iskorišćeno u promotivne svrhe jedne strane.

Grupa poslanika poslanika EP, uključujući i Tanju Fajon, već su pisali komesaru Varhejiju tokom aprila izražavajući svoju zabrinutost zbog "poštovanja ustavnih i ljudskih prava u Srbiji" tokom pandemije COVID19.

Tom prilikom komesar Varheji je odgovorio da je Srbija u vanrednim okolnostima postupila kao i ”mnoge zemlje u svetu u cilju zaštite zdravlja svojih građana.”

Grupa od jedanaest poslanika liberalne opcije EP ”Obnovimo Evropu” pre dve nedelje, je takođe u pismu Varhejiju kritikovala odluku da se parlamentarni izbori u Srbiji održe 21. june ocenjujući da je ona doneta ”bez rasprave vlasti i opozicije” koja je, prema njihovom mišljenju, mogla da spreči bojkot izbora od strane dela opozicije.

Komesar za proširenje Oliver Varheji u nastupu pred Evropskim parlamentom početkom aprila ocenio je da su Srbiji neophodni fer i demokratski izbori kako bi država, između ostalog, mogla da nastavi rad na reformskim procesima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.