Gradski izbori uspešno završeni

Izvor: Studio B, 19.Mar.2014, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradski izbori uspešno završeni

Gradska izborna komisija izborne rezultate proglasila je konačnim i do kraja nedelje biće objavljeni u Službenom listu grada Beograda.

Od tog trenutka, predsednik Privremenog organa Siniša Mali ima rok od 15 dana da zakaže konstitutivnu sednicu skupštine grada koja mora biti održana u roku od dva meseca. Po njenom konstituisanju teče novi rok od mesec dana za izborgradonačelnika i članove gradskog veća.

U gradski parlament ulaze 4 partije, i za sada je jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << izvesno da ćemo gradsku vladu dobiti kad i republičku, ali da li će je naprednjaci praviti sami ili ipak sa nekim - još se ne zna.   

Sekretar Privremenog organa grada Beograda Goran Vesić dao je izjavu povodom konstituisanja Skupštine grada Beograda i izbora izvršnih organa po sprovedenim izborima: „Sa velikim zadovoljstvom mogu da konstatujem da su izbori za Skupštinu grada Beograda uspešno završeni".

- Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda izvršiće se potvrđivanje mandata odbornika a po zakonu je obavezan izbor predsednika Skupštine i sekretara Skupštine. Kada se izvrše ove radnje, Skupština grada Beograda se smatra konstituisanom. Na konstitutivnoj sednici se, po pravilu, bira i zamenik predsednika Skupštine, postavlja zamenik sekretara Skupštine i vrši izbor članova Administrativno-mandatne komisije (član 5. Poslovnika Skupštine grada Beograda). Skupština je dužna da izabere gradonačelnika i Gradsko veće u roku od mesec dana od dana svog konstituisanja (član 85. Zakona o lokalnoj samoupravi).

- U ime Privremenog organa grada Beograda želim da zahvalim svim članovima Gradske izborne komisije u stalnom i proširenom sastavu, članovima radnih tela i biračkih odbora na odgovornom i savesnom radu i sprovođenju zakona i svih izbornih procedura. Želim da istaknem da je u čitavom izbornom procesu aktivno učestvovalo skoro 20 hiljada ljudi. Izbori za odbornike Skupštine grada Beograda, održani 16. marta 2014. godine, sprovedeni su uz kompletnu koordinaciju rada svih službi, bez nepravilnosti i bez problema.

- Svi angažovani u izbornom procesu pružili su svoj maksimalni dorinos da izborni proces protekne u najboljem redu, da se izbori sprovedu na zakonit način, a organizacione aktivnosti proteknu bez većih problema. Izbori nisu ponovljeni ni na jednom biračkom mestu, nije bilo prigovora a svi tehnički problemi koji su se pojavljivali rešavani su u hodu, dogovorom predstavnika podnosilaca izbornih lista. Upravo završeni izbori za Skupštinu grada Beograda su primer kako se predstavnici naroda biraju u demokratskoj zemlji, kazao je Goran Vesić.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.