Gradonačelnik Tihuane proglasio stanje humanitarne krize

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Tihuane proglasio stanje humanitarne krize

U Meksiku je gradonačelnik pograničnog grada Tihuane proglasio stanje humanitarne krize zbog sve većeg broja migranata, koji su tamo stigli iz zemalja Centralne Amerike. On je od Ujedinjenih nacija zatražio pomoć kako bi taj grad mogao da se izbori sa oko 5.000 migranata.
Prvi čovek Tihuane je takođe kritikovao meksičku vladu što ne shvata ozbiljno pretnju američkog predsednika Donalda Trampa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će zatvoriti granicu ako administracija u Vašingtonu proceni da je Meksiko izgubio kontrolu nad situacijom u Tihuani.

"Humanitarna pomoć nam je potrebna, mora biti blagovremena, pozivam Ujedinjene nacije da nam pomognu. Ne želim da pravim kompromise na račun javnih službi u Tihuani, niti da trošim novac građana, da grad oteram u dugove. Proglašavam humanitarnu krizu u gradu", poručio je gradonačelnik Tihuane Huan Manuel Gastehum.
Većina migranata smeštena je u improvizovane smeštajne kapacitete, u sportskim kompleksima, a pomažu im gradski zvaničnici i volonteri.
"Borim se da ako mogu dobijem propusnicu za ulaz u Ameriku, a ako ne, ostala bih u Meksiku. Ovde ću uz radnu vizu moći da radim. Čekam i na odgovor kanadskih vlasti", kaže Roza Kastiljo, migrantkinja iz Hondurasa.
Meksička vlada je obećala 20 tona pomoći u različitioj robi, ali se na kraju ispostavilo da je dve trećine toga namenjeno ojačavanju granice, a samo pet tona je pomoć migrantima.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.