Gradijan: Istorijski izbori na Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 13.Dec.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradijan: "Istorijski" izbori na Kosmetu

Britanski dnevnik Gardijan opisao je izbore na Kosmetu kao "istorijske" i "dobar ispit za kosovsku demokratiju u povoju".

Iako se međunarodna zajednica fokusirala na odnose Prištine i Beograda, birače koji su čekali u redu pred glasačkim mestima mnogo više zanima ekonomija, konstatuje Gardijanov dopisnik.

Stopa nezaposlenosti je visoka, svi se žale na korupciju i prisutna je zabrinutost u pogledu budućnosti. Privreda i optužbe za korupciju bile su centralne teme >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i predizborne kampanje.

Zvaničnici EU tvrde da su prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu, izazvani raspadom vladajuće koalicije, nagoveštaj političke zrelosti, ali privatno strahuju da bi etnička napetost mogla da dovede do podele na srpski sever i albanski jug.

Takođe ih brine činjenica da nijedna stranka neće moći samostalno da formira vladu, niti postoji bilo kakvo očigledno rešenje za novu koaliciju.

Politička pat pozicija mogla bi da destabilizuje Kosovo i dovede do odlaganja pregovora sa Beogradom, strahuju zapadne diplomate, a prenosi Gardijan.

Izbori su dobar ispit za kosovsku demokratiju u povoju, naslov je teksta u Indipendentu.

Jučerašnji izbori su prvi test za mladu demokratiju na Kosovu, budući da su na svim prethodnim obećanja o sticanju nezavisnosti donosila pobedu.

Otkako je nezavisnost jednostrano proglašena, birači se okreću drugim problemima, nezapamćenom siromaštvu i nezaposlenosti, korupciji koja je zahvatila najviše ešalone moći i sveprisutnom organizovanom kriminalu.

Zbog toga su desetodnevnu kampanju obeležila nerealna obećanja o udvostručavanju nastavničkih plata ili otvaranju velikog broja radnih mesta za mlade, ali nijedna politička partija neće osvojiti natpolovičnu većinu.

Kosovski politički lideri izrasli su iz rata za nezavisnost protiv Beograda, ali malo ko od njih ima neku ideju o vođenju privrede, naveo je Indipendent.

Gardijan beleži i da je veteran američke diplomatije Vilijam Voker tokom kampanje podržao pokret "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija.

Voker, napominje Gardijan, na Kosovu važi za heroja, jer je kao šef međunarodne posmatračke misije, ubistvo 45 Albanaca u selu Račak 1999. godine, svetu predstavio kao masakr koji su počinile srpske snage.

Voker je, nastavlja list, iznenadio posmatrače svojom podrškom radikalnom nacionalističkom pokretu koji predvodi bivši studentski buntovnik.

Kurti je rešen da ukloni, kako ga opisuje, kolonijalno prisustvo međunarodne zajednice na Kosovu, zalaže se za moratorijum na privatizaciju državnih preduzeća i ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

Sam Vilijam Voker priznao je da će njegove bivše kolege iz Stejt dipartmenta reći da se podrškom Kurtiju "odmetnuo", piše Gardijan.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.