Goati: Vladi prete protesti i izbori

Izvor: Politika, Beta, Fonet, 31.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goati: Vladi prete protesti i izbori

Damoklov mač koji visi nad glavom vlade u vidu izbora nateraće stranke iz koalicije na vlasti da se dogovore o rekonstrukciji vlade i o smanjivanju broja ministarstava, procenjuju analitičari.

Eventualni lom u koaliciji na vlasti, koji bi bio posledica nespremnosti stranaka da se odreknu dela političkog plena, doveo bi do izbora u kojima bi svi bili gubitnici osim demokrata i naprednjaka. Vlada Srbije će morati da se svede na razumnu meru ukoliko ne želi da se suoči sa velikim porastom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opravdanog nezadovoljstva, pa i protestima.

– U suprotnom, čeka ih vruće proleće i još toplije leto i jesen. Bilo koja odluka koja znači stezanje kaiša mora da bude donesena. Ali ako uz to ne bude smanjenja vlade i administracije, sve te mere mogu da dovedu do opravdanih protesta građana, zato što vlada ostaje sa svojom administracijom, a na drugoj strani pravi hirurške rezove. Ako neko traži održivo rešenje, mudra vlada bi tako postupila, inače se suočava sa neverovatnim gnevom, s obzirom na tu rasipničku potrošnju – upozorava Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija.

Goati smatra paradoksalnim to da će se vlada mnogo lakše dogovoriti o razrezivanju nekakvih velikih poreza nego o tome da li će neka mala partija izgubiti mesto ministra u vladi.

– Partije dele plen i one tu apsolutno nisu elastične. Ali treba reći da su koalicije padale upravo na takvim, strateški manje važnim i krupnim pitanjima, ali psihološki važnim – dodaje Goati.

Predsednik Transparentnosti procenjuje da će biti jako teško da se Vlada Srbije, koja je jedna od najglomaznijih vlada u Evropi, svede na pravu meru od oko 15 ministarstava. On, međutim, veruje da će se vladajući blok ipak pre odlučiti na smanjenje broja ministarstava nego na nove izbore.

Sa tim se slaže i Branko Radun, analitičar i saradnik „Nove srpske političke misli”. Vlada je, prema njegovom mišljenju, ipak, prilično stabilna u odnosu na opoziciju.

– Ne postoji politička volja da neko ovu vladu menja. Opozicija deluje prilično slabo i nekoordinisano i ova vlada u njoj nema neku konkurenciju. Jedino unutar vlade može da dođe do nekih trvenja, kao što je dolazilo zbog energetskog sporazuma sa Rusijom. O smanjivanju ministarstava će se nekako dogovoriti – kaže Radun. Pravi test za vladu, kaže naš sagovornik, međutim, tek predstoji, kada kriza bude pokazala svoje pravo lice i kada se bude osetio najžešći udar. – Tek tada ćemo videti ponašanje vlade i partija unutar nje, kada građani budu osetili prave razmere krize. Još nismo dodirnuli dno –upozorava on.

Pozivajući se na rezultate istraživanja koja govore da, uprkos padu rejtinga stranaka u vlasti, pa i DS-a, ta stranka ima vodeću poziciju koju malo ko može trenutno da ugrozi, naši sagovornici tvrde da izbore mogu da dobiju jedino demokrate i naprednjaci. Jedna od njih bi sigurno bila u poziciji da pravi vladu, ali malo je verovatno da te dve stranke naprave zajedničku vladu. Ostale stranke u vlasti verovatno ne bi ušle u vladu, a možda čak ni u parlament. U tom smislu izbori, kao mogućnost ili pretnja, naglašava Radun, mogu da posluže stabilizaciji vlade.

– DS suvereno vlada. Sada su veći problemi unutar DS-a nego u koaliciji na vlasti. Vlada nije toliko ugrožena ni od opozicije, ni od odnosa unutar vladajuće koalicije koliko od odnosa unutar samog DS-a – tvrdi Radun. Međutim, ukoliko bi DS odlučio da raščisti situaciju sa „satelitima” i raspiše izbore, poput Mila Đukanovića koji je ubedljivo pobedio u Crnoj Gori, onda bi ovo bio poslednji momenat da to uradi –procenjuje on.

Goati kaže da će DS i sada izbegavati izbore, kao što je to činio pre dva, tri meseca. On smatra sasvim normalnim da naprednjaci jedva čekaju izbore jer, kako kaže, kod SNS-a postoji asimetrija između parlamentarne snage i podrške u biračkom telu. Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić uveren je da će izbori biti održani krajem oktobra ili početkom novembra.

M. R. Petrović - D. Matović

-----------------------------------------------------

Jelašić: MMF ne insistira na „solidarnom” porezu

Međunarodnom monetarnom fondu je svejedno koje će mere Vlada Srbije preduzeti da bi obezbedila sto milijardi dinara za fiskalno prilagođavanje. Njima je jedino važno da odluka o tome bude doneta do kraja nedelje i da što pre bude sprovedena u delo kako bi bord direktora ove institucije mogao već početkom maja da odobri novac Srbiji.

To je juče novinarima objasnio Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, dodajući da je najbitnije da mere vlade ne utiču na povećanje inflacije. On je naglasio i da će najavljeni aranžman sa MMF-om doprineti jačanju dinara.

– Najvažnije je da što pre, na ovaj ili onaj način, novac bude ušteđen. Da li će to biti putem „solidarnog” poreza, ili smanjenjem izdataka pojedinih ministarstava, manje je bitno. Kakvu god odluku vlada da donese, biće oštra i teška za sprovođenje – naglasio je Jelašić, napominjući da MMF nikada nije insistirao na „solidarnom” porezu.

Guverner je istakao i da je smanjenje administracije trebalo sprovesti pre godinu ili dve, jer će u uslovima ekonomske krize zaposlenima u državnoj upravi koji budu ostali bez posla biti veoma teško da pronađu novi.

Odgovarajući na pitanje da li bi eventualno povećanje PDV-a moglo da doprinese punjenju budžeta, Jelašić je rekao da je to „krajnje rešenje”.

– Ako bi vlada odlučila da novac obezbedi, recimo, povećanjem akciza na gorivo, to bi svakako dovelo do rasta inflacije – upozorio je guverner.

N. M.

[objavljeno: 01/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.