GORE OD NARKOMANIJE I ALKOHOLIZMA: Teška ispovest slavnog fudbalera o paklu kockanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2023, 11:28

GORE OD NARKOMANIJE I ALKOHOLIZMA: Teška ispovest slavnog fudbalera o paklu kockanja

Potrošio je mnogo para, ali je uspeo da se izbori.

Problemi sa kockanjem i patološka zavisnost od kocke predstavljaju ogroman problem koji povlači za sobom dublje nevolje vezane za razaranje porodice, pozajmljivanje novca kod zelenaša, prodavanja imovine ili čak vršenje krivičnih dela kako bi se obezbedio novac za kockanje i vraćanje dugova.

Kako bi se podigla društvena svest o ovom velikom problemu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odnosno kako bi se priređivači igara na sreću naterali da striktno poštuju zakon i sami budu deo rešenja ovog ogromnog problema, portal Srbija Danas apeluje da se razmotri uvođenje kladioničarske kartice.

Kladioničarska kartica bi bila dokument koji bi preventirao da osetljive grupe ljudi upadnu u dužničko ropstvo, što bi kasnije povlačilo i socijalno društvene posledice koje bi se odrazile i na porodicu kockara, kao i na čitav sistem.

U cilju podizanja svesti društva o opasnostima koje kockanje može da izazove, kao i svesti da patološki kockari mogu postati svi - od poznatih sportista, glumaca, muzičara, političara, do običnih ljudi koji zarađuju i tako izdržavaju svoju porodicu, pa sve do mladih koji nemaju svoj izvor prihoda te su "budžetu roditelja" prenosićemo vam neke teške priče aktera čije su živote kockanje i kockarski dugovi odvukli do dna.

Nekadašnji fudbalera Totenhema, Vest Hema, Stouka, Metju Eterington (41), priznao je da je u periodu zavisnosti od kockanja izgubio oko milion i po funti.

- Umesto da se koncentrišem na utakmicu, ja sam razmišljao na kojeg konja da uložim novac.

Potom je opšrinije pričao o svom problemu.

- Kocka me je promenila. Povukao sam se u sebe, nisam bio osoba koju su poznavali... Kada ste kockar, vi ste u drugom svetu. Ne čujete ljude iz svog okruženja jer razmišljate samo o sledećoj opkladi - ispričao je Eterington.

- Sa alkoholičarom ili narkomanom je lako, vidiš ga i odmah ti je jasno da nešto nije u redu. Kockara je teže provaliti. Nikom nisam pričao šta radim i većina nije imala pojma u kakvim sam dugovima. Tog dana, kada sam došao kući, shvatio sam koliko sam povredio ljude koje najviše volim. Shvatio sam da to mora biti kraj mog poroka.

Kaže da je kocka bila jedina stvar u njegovoj glavi.

- Prvo što bih uradio ujutru, bila je opklada, preko interneta ili preko bukmejkera. Umesto da se koncentrišem na utakmicu, ja sam razmišljao na kojeg konja da uložim novac. Kad bih se istuširao posle utakmice, odmah bih uzeo mobilni da saznam rezultate trka.

Naravno, sa gubicima je došlo osećanje prezira prema samom sebi, ali odluku da prekine sa pogubnom navikom nije doneo tako lako.

Uspešno je prošao tretman u centru koji je osnovao nekadašnji as Arsenala i reprezentacije Engleske Toni Adams, ali da ne bi ništa prepustio slučaju, brigu o svojim prihodima i rashodima poverio je majci.

- Bolest će uvek biti tu. Znam da čeka da se opustim i pomislim da više ne može da me savlada. Ako se opkladim još jednom, mogao bih da upropastim ostatak svog života, a to nikako ne želim - zaključio je Metju Eterington.

Prošao je sve mlađe selekcije Engleske, ali vrlo moguće zbog problema sa kockom nikada nije dosegao nivo koji mu se predviđao i nikada nije zaigrao za A reprezentaciju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.