Fajon i Bilčik: Transparentni izbori presudni za evropske integracije Srbije

Izvor: VOA, 17.Jun.2020, 18:06

Fajon i Bilčik: Transparentni izbori presudni za evropske integracije Srbije

Poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, učesnici međupartijskog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, saopštili su da su transparentni i mirni izbori, kako su ukazali, presudni na putu ka evropskim integracijama Srbije. Dvoje evropskih zvaničnika su u zajedničkom saopštenju naveli da su održali poslednji krug konsultacija uoči izbora u Srbiji koji se održavaju 21. juna. “Integritet izbornog procesa zavisi od punog poštovanja osnovnih demokratskih principa gde su građani slobodni da izraze volju kroz glasačku kutiju u mirnom okruženju bez ikakvog pritiska ili zastrašivanja. Nadamo se da će rezultati tačno odražavati demokratsku kompeticiju u kojoj će svi učesnici moći da uživaju jednak tretman”, istakli su Fajon i Bilčik. Takođe, pozvali su institucije i medije u Srbiji da svoje usluge pružaju transparentno i nepristrasno u skladu sa zakonima i drugim propisima. Fajon i Bilčik su ukazali da žale što uslovi za održavanje izbora u Srbiji nisu bili dovoljni delu opozicije koji se odlučio na bojkot. Uprkos tome što Evropski parlament nije u mogućnosti zbog globalne pandemije oviida 19 da pošalje posmatračku misiju u Srbiju – dvoje zvaničnika istaklo je da ta institucija pomno prati razvoj događaja u Srbiji. Ukazali su i da se nadaju da će proevropske političke agende biti prisutne u budućem sazivu skupštine Srbije, i tako uticati na ubrzavanje neophodnih  reformi u Srbiji.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bilčik i Fajon pozvali na slobodne izbore uz poštovanje mera zaštite

Izvor: Blic, 17.Jun.2020

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predesdnica Delegacije za donose sa Srbijom Tanja Fajon pozvali su na sprovođenje verodostojnih, transparentnih i mirnih izbora 21. juna u Srbiji uz poštovanje mera zaštite zdravlja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.