Izvor: JUGpress.com, 08.Feb.2024, 23:52

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o izborima u Srbiji

STRAZBUR

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Strazburu rezoluciju kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

N1

Za rezoluciju je glasao 461 evroposlanik, protiv su bila 53 poslanika, a 43 su bila uzdržana.

N1

Među onima koji su glasali protiv, bio je i izvestilac >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, napisao je na društvenoj mreži Iks lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Ranije danas, Vladimir Bilčik izjavio je da su brojne neregularnosti obeležile izbore u Srbiji održane 17. decembra 2023. godine.

„Ključno je da srpske institucije istraže i privedu pravdi sve odgovorne za bilo kakve kriminalne aktivnosti tokom izbora. Od iste je važnosti i da Srbija sprovede sve preporuke OEBS-a i misije ODIHR bez odlaganja“, naglasio je Bilčik.

Kako je naveo, Srbija se suočava sa sistemskim problemima zbog čestih vanrednih izbora i konstantnih ciklusa predizborne kampanje.

„Što sprečava zemlju u progresu ka EU. Spremni smo da radimo sa našim srpskim partnerima na njihovim institucionalnim rešenjima, kako bi Srbija mogla da napreduje na svom evropskom putu“, naveo je Bilčik.

U rezoluciji o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora, EP poziva Evropsku komisiju da odmah počne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP, navodi se u predlogu koji su usaglasile poslaničke grupe.

Izvor: N1

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Socijaldemokrate u EP traže od EU da prestane da se dodvorava Vučiću

Izvor: Danas, 09.Feb.2024, 01:32

Austrijski evroposlanik, socijaldemokrata Andreas Šider izjavio je danas da je rezolucijom koju je usvojio Evropski parlament predsedniku Srbije Aleksandu Vučiću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci, "koji sistematski ignorišu međunarodne zahteve", upućena važna poruka da preduzmu nešto protiv...

Nastavak na Danas...

Novi vrhovni komandant ukrajinskih snaga: Bolje iskoristi moć novih tehnologija

Izvor: Danas, 09.Feb.2024

Novi glavnokomandujući ukrajinske vojske general-pukovnik Oleksandar Sirski izjavio je danas da su njegovi neposredni ciljevi da unapredi rotiranje trupa na prvim borbenim linijama i bolje iskoristi moć novih tehnologija, javlja AP.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.