Evo Morales prihvatio azil u Meksiku

Izvor: RTS, 12.Nov.2019, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo Morales prihvatio azil u Meksiku

Bivši predsednik Bolivije Evo Morales prihvatio je ponudu za politički azil u Meksiku, dan nakon podnošenja ostavke zbog optužbi za izbornu krađu.
Evo Morales je na Tviteru objavio da ga povređuje što napušta Boliviju, ali da će se vratiti sa više snage i energije.

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je potvrdio da se Morales ukrcao u avion meksičke vlade.
Istovremeno, vojni komandant Bolivije naredio je trupama da podrže policiju koja se sukobljava sa Moralesovim pristalicama. Prema izveštajima, u tim sukobima povređeno je dvadesetak osoba.
Potpredsednica bolivijskog senata Žanine Anjez navela je da će ona preuzeti funkciju vršioca dužnosti predsednika dok se ne održe novi izbori.
Anjezova je ovo objavila nakon što su potpredsednik Bolivije, predsednik Senata i predsednik Donjeg doma parlamenta podneli ostavke, što nju čini sledećom u redu za preuzimanje funkcije predsednika. Ostavku je podneo i ministar odbrane Bolivije 
Prema ustavu Bolivije, ko god postane vršilac dužnosti predsednika, dužan je da u roku od 90 dana raspiše nove izbore. 
Ministar odbrane podneo ostavku 
Bolivijski ministar odbrane Havijer Zavaleta podneo je danas ostavku zbog protesta koji pogađaju tu zemlju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Bolivije.
"Podnosim ostavku na mesto ministra odbrane, kako bih održao jedinstvo oružanih snaga", rekao je Zavaleta i dodao da vrhovni komandant Evo Morales, koji je pre dva dana podneo ostavku, nikada nije naredio vojci ni mornarici da upere oružje u svoj narod.
Istovremeno, Zavaleta je pozvao predsedničkog kandidata i glavnog Moralesovog rivala na nedavno održanim izborima Karlosa Mesu i vođu protesta Luisa Fernanda Kamača da spreče eskalaciju sukoba.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Morales napustio Boliviju, ali obećao da će se vratiti

Izvor: 011vodič.com, 12.Nov.2019

Avion sa bivšim predsednikom Bolivije Evom Moralesom napustio je vazdušni prostor Bolivije, napisao je na tviteru ministar inostranih poslova Meksika Marselo Ebrard.. . Ebrard je naglasio da, prema postojećoj međunarodnoj konvenciji, Morales se nalazi pod zaštitom Meksika.. „Njegov život i...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.