Džudžević poziva na pregovore

Izvor: B92, 27.Sep.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džudžević poziva na pregovore

Novi Pazar -- Esad Džudžević pozvao Muamera Zukorlića i Rasima Ljajića da se uključe u pregovore i doprinesu da Nacionalni savet Bošnjaka što pre počne da funkcioniše.

Esad Džudžević bio je nosilac Bošnjačke liste na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka.

Džudžević kaže da je ključni problem nastao između izborne liste Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), čiji je nosilac muftija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zukorlić i Bošnjačkog preporoda, liste koja je bliska Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP) čiji je Ljajić osnivač.

On ne spori da su novi izbori uvek opcija za rešenje problema konstituisanja Nacionalnog saveta, odnosno Bošnjačkog nacionalnog vijeća i dodaje da je Bošnjačka lista za to najodgovornija jer nosi aktuelni saziv, a svi značajni započeti projekti miruju.

Džudžević je kritikovao lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića koji je juče ponudio pomoć Vladi Srbije i predsedniku Borisu Tadiću u rešavanju problema za koje on tvrdi da su najodgovorniji ministri Ljajić i Sulejman Ugljanin.

"To je prosto izvrtanje elementarnih činjenica. U petak smo, pored najbolje volje države i međunarodne zajednice, mogli videti da je ovde Zukorlić jedini problem jer odbija da razgovara, odbija da se pojavi na razgovorima", rekao je Džudžević.

Ključni problem je, prema Džudževiću, između BKZ-a i Bošnjačkog preporoda zato što je Zukorlić, kako je objasnio, početkom jula formirao nepriznato Veće od svojih 17 većnika i dva većnika sa liste Bošnjačkog preporoda.

Bošnjački preporod, međutim, tvrdi da ta dva većnika jesu bili na njihovoj izbornoj listi, ali da nisu i nosioci mandata.

"Zato je neophodno sesti i što pre razjasniti tu situaciju za koju su najodgovorniji Zukorlić i Ljajić", naveo je Džudžević.

Povodom formiranja Bošnjačkog nacionalnog veća sinoć se u Sarajevu oglasio i specijalni izaslanik Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin najavom da će 3. oktobra posetiti Beograd i da Srbija do tog datuma, kako je rekao, mora da reši to pitanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.