Dželetović: Bolne reforme ili izbori

Izvor: RTS, 28.Avg.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dželetović: Bolne reforme ili izbori

Ukoliko SNS ne bude imao podršku u sprovođenju bolnih reformi, sledi prekompozicija vlasti ili izbori, rekao koordinator Ekonomskog saveta SNS-a Milenko Dželetović. Biću protiv brzoplete i neosmišljene prodaje "Telekoma", rekao Dželetović, koji je i izvršni direktor te kompanije.

Odlučni smo da sprovedemo bolne reforme, odustajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nema, to je jedini put kojim Srbija može da izađe iz krize, izjavio je koordinator Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke i izvršni direktor za finansije "Telekoma" Milenko Dželetović. Ako za to ne bude podrške SNS sledi prekompozicija vlasti ili izbori, dodao je Dželetović.

Dželetović je u intervju za Novi magazin ocenio da su i najskuplji izbori jeftiniji od odlaganja reformi i preduzimanja rezova.

"Ako se neka od stranaka koalicionih partnera bude vodila uskostranačkim interesima i obećanjima datim svom biračkom telu, koja samo na kratak rok stvaraju privid da je to njima bolje, a već na srednji rok nose niz negativnih posledica, onda ćemo imati ili prekompoziciju vladajuće većine, ili izlazak na birališta i izbore", rekao je Dželetović, odgovarajući na pitanje da li SNS ima podršku koalicionih partnera za reforme.

Što duže traje agonija, više će da boli i skuplje će da bude ono što bismo danas uradili. Mi kao narod i država nemamo alternativu, ocenio je Dželetović.

Dželetović navodi da se proteklih dana priča o "stezanju kaiša" i objašnjava da je reč o "kresanju bespotrebnih troškova i opštoj racionalizaciji".

Neko mora pre ili kasnije da saopšti naciji da ovako nelikvidna, nezaposlena, prezadužena i opterećena privreda ne može da izdržava toliko agencija, zavoda, toliko mnogo zaposlenih u administraciji kojih danas u Srbiji ima više nego u bivšoj Jugoslaviji. Što se duže bude sa tim odlagalo, više će da boli i više će da košta, ukazao je Dželetović.

Dželetović je i koalicionim partnerima poručio: Ako ste preuzeli odgovornost i imate toliku popularnost onda morate i da preduzimate mere koje se od vas očekuju.

Od novog ministra finansija i nove Vlade očekuje da ozbiljno porazgovaraju sa međunarodnim poveriocima o mogućnosti reprograma, konverzije ili otpisa dugova.

Sa ovakvom privredom teško je otplaćivati dugove, naročito ako znamo da iduće godine samo za kamate treba platiti oko milijardu evra, naveo je Dželetović.

U svakom slučaju, kako je rekao, moramo poslati pozitivan signal stranim investitorima.

U Srbiju je ušlo 33,5 milijarde evra direktnih stranih investicija za 12 godina, a u tom periodu Srbija je izgubila 750.000 radnih mesta. Dakle, privlačenje direktnih stranih investicija nije istovremeno garant da ćemo otvoriti nova radna mesta, niti da će doći do rasta BDP, predočio je on.

Povodom priče u javnosti o prodaji "Telekoma", Dželetović kao izvršni direktor te kompanije je rekao da nije apriori ni protiv prodaje, ni protiv zadržavanja u većinskom državnom vlasništvu.

Dželetović je dodao da će "apsolutno biti protiv brzoplete i neosmišljene prodaje "Telekoma".

Ako procenimo da postoje investicioni projekti koji će dati impuls privrednom razvoju, ako recimo država sa te dve milijarde evra dobijene od prodaje "Telekoma" može da uposli 200.000 ljudi u poljoprivredi, ili uđe u srpski 'Maršalov plan', dobije novu hidrocentralu, onda se ne bih protivio, zaključio je on.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNS: Ako nas budu kočili u reformama, idemo na izbore

Izvor: Blic, 29.Avg.2013, 07:16

- Ako bilo ko od koalicionih partnera bude kočio ekonomske reforme koje planira da sprovede SNS sa novim ministrom finansija Lazarom Krstićem na čelu, čekaju nas vanredni izbori - kaže za „Blic” Milenko Dželetović, koordinator Ekonomskog saveta SNS. On objašnjava da su i najskuplji izbori...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.