Dva zapisnika za dodatnu sumnju u regularnost niških izbora

Izvor: JužneVesti.com, 27.Apr.2016, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva zapisnika za dodatnu sumnju u regularnost niških izbora

Bez 20 neregularnih biračkih mesta i sa 99,43% obrađenih glasova Gradska izborna komisija je još u 9:55, 25. aprila imala prve preliminarne rezultate izbora u Nišu. To nije saopšteno javnosti, već je 9 sati kasnije pročitan novi zapisnik sa izmenjenim rezultatima i statistikom.

Zašto Gradska izborna komisija nije u javnost iznela rezultate koje je u zapisnik unela ujutru dan posle izbora, nego je za to čekala veče i novi zapisnik, zasada nije poznato, jer se predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << GIK Jelena Žarić Kovačević nije javila na telefon novinarima “Južnih vesti”.

To brojanje je pokazalo i da je SNS u Nišu osvojio 29 mandata, koalicija oko SPS i Koalcija “Niš, moj grad” po 8, Dosta je bilo 6, SRS 5, Dveri-DSS 4 i manjinska Ruska stranka 1.

Međutim, taj zapisnik nikada nije prezentovan javnosti, a na onom koji je objavljen kasno po podne u ponedeljak, već je nedostajalo 20 biračkih mesta na kojima će se ponovo glasati, a SNS je dobio mandat više - 30, dok je koalicija DSS-Dveri izgubila jednog odbornika, pa sada ima 3.

Da bi trebalo da imaju 4 odbornika smatra i lider Gradskog odbora DSS Goran Đorđević.

Politika je surova borba i svakako da je možda nekom u interesu da lista DSS-Dveri i ne bude u lokalnom parlamentu. Prema našim podacima, mi imamo 4 mandata, a ne 3 kako je objavio GIK. Videćemo kakvi će biti konačni rezultati - kaže Đorđević.

Za Branisalva Jovanovića iz Koalicije “Niš, moj grad” stvari su jasne - u brojanje glasova je prste umešao vladajući SNS.

Srpska napredna stranka se bori za apsolutnu većinu u gradskom parlamentu i zato menjaju zapisnik i zato raspisuju izbore ponovo na 20 izbornih mesta - rekao je Jovanović.

Taj zapsinik su već osporili Koalicija “Niš, moj grad” i Pokret “Dosta je bilo” koji tvrde da na pojedinim mestima izbori i ne treba da budu poništeni ili da treba da budu poništeni u celosti.

U istom dokumentu prostom matematikom se dolazi do rezultata da nedostaje 90 listića u ukupnom zbiru, a predsednica GIK-a je to pravdala softverom.

Poslednje informacije iz GIK-a objavljene na gradskom sajtu odnose se na datum ponovljenih izbora koji su zakazani za 30. april.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.