Dopunski izbori u Vojvodini, nezvanično - drugi krug

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2013, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dopunski izbori u Vojvodini, nezvanično - drugi krug

NOVI SAD -

Dopunski izbori za tri pokrajinska poslanika su danas održani u Apatinu, Zrenjaninu i Srbobranu. Birališta su zatvorena u 20 sati. Po prvim informacijama iz političkih stranaka ni jedan kandidat nije osvojio potreban broj glasova za pobedu u prvom krugu. U Apatinu će se u drugom krugu naći kandidati SPS-a i DS-a, a u Srbobranu i Zrenjaninu će snage odmeriti naprednjak i demokrata. Kako javlja naš dopisnik u Srbobranu je policija morala da interveniše zbog dojave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se građanima nudi po 1500 dinara za glas, a bilo je i drugih prigovora.

Pokrajinska izborna komisija će sutra saopštiti rezultate prvog kruga izbora za po jednog poslanika u Skupštini AP Vojvodini, održanih danas u Apatinu, Srbobranu i Zrenjaninu, izjavila je Tanjugi članica PIK Jelena Zlojutro, a prema preliminarnim podacima stranačkih izbornih štabova biće drugog kruga glasanje.

Zlojutro je kazala da se na osnovu rezultata izlaznosti sa sigurnošću može tvrditi da će, obzirom na nisku izlaznost, u sva tri grada biti i drugi krug izbora, u koji idu po dvoje prvoplasiranih, što potvrđuju i preliminarni nezvanični rezultati kojima raspolažu izborni štabovi političkih stranaka.

U Izbornom štabu Demokratske stranke Tanjugu je rečeno da u sva tri grada u drugi krug idu kandidati DS-a, koji su i u Apatinu i u Zrenjaninu i u Srbobranu zauzeli drugo mesto.

"U Apatinu će kandidat DS-a Bruno Urbanovski, koji je osvojio 23,85 odsto glasova u drugi krug ići sa kandidatom SPS-a Draganom Rastovićem, koji je osvojio 30,75 odsto glasova", rekao je Tanjugu predsednik Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora DS Strahinja Simović.

Po Simovićevim rečima, u Srbobranu su se u drugi krug plasirali kandidat Srpske napredne stranke Živko Nastić, koji je u današnjem prvom krugu osvojio 35,72 odsto glasova i kandidatkinja DS-a Valerija Tanasijin koja je osvojila 27,55 odsto glasova.

U Zrenjaninu, naveo je on, najviše glasova, po podacima iz Izbornog štaba Demokratske stranke, pripalo je kandidatu SNS-a Darku Baćoku, 36,67 odsto, i kandidatu DS-a Miodragu Damjanovu koji je osvojio 21,14 odsto glasova.

Simović je naglasio da se navedeni rezultati odnose na 91,7 obrađenih biračkih mesta u sva tri grada.

U izbornom štabu SPS-a raspolažu sa sličnim podacima kada je reč o izborima u Apatinu i Srbobranu, ali se njihovi preliminarni rezultati u Zrenjaninu umnogome razlikuju od rezultata DS-a.

Potpredsednik pokrajinskog odbora SPS Radislav Striković rekao je Tanjugu da ta stranka u Zrenjaninu ima podatke sa 50 odsto birališta i da je na osnovu tih podataka za kandidat SNS-a glasalo 1.800 građana, za kandidata SPS-a 820, kandidat DS S-a je dobio 670 glasova, a tek na četvrtom mestu je kandidat DS-a za koga je glasalo 640 birača.

Predsednik Saveta za Vojvodinu Srpske napredne stranke Igor Mirović, potvrdio je da su se kandidati te stranke u Srbobranu i Zrenjaninu plasirali u drugi krug izbora tako što su osvojili ubedljivo najviše glasova u prvom krugu, a da u Apatinu, SNS-ov kandidat nije prošao u drugi krug.

Najmanja izlaznost u Zrenjaninu

Prema podacima koje je Pokrajinska izborna komisija dobila od izbornih komisija, izlaznost birača do 19.00 časova u Izbornoj jedinici 3 Apatin, bila je 48,95% odnosno 13168 birača, u Izbornoj jedinici 17 Zrenjanin III 30,57% odnosno 11426 birača i u Izbornoj jedinici 49 Srbobran 54,19% odnosno 7672 birača.

Građani tri izborne jedinice u Zrenjaninu, Apatinu i Srbobranu, birali su danas po većinskom sistemu tri poslanika u Skupštini Vojvodine, nakon što su trojica prethodnih poslanika , zbog sukoba interesa podneli ostavke. Ovo su prvi izbori koji se u Srbiji održavaju nakon prošlogodišnjeg majskog glasanja. Predloženo je 26 kandidata , a prvu novu priliku za odmeravanje snaga, iskoristile su gotovo sve parlamentarne stranke i nekoliko grupa građana.

Na 83 biračka mesta u izbornim jedinicama 3 Apatin, 17 Zrenjanin tri, i 49 Srbobran moglo je da glasa 78.433 birača.

Srbobran: Dojava o kupovin i glasova za 1.500 dinara, remećenje izborne tišine, obilaženje kuća glasača

U Opštini Srbobran 14 157 glasača je od osam kandidata moglo da bira jednog poslanika u Skupštini Vojvodine po većinskom sistemu.

Litar ulja i kilo šećera za glas!

"Ovo nikad nije bilo. Predstavnici stranaka su išli od kuće do kuće i nudili, bukvalno svašta. Meni su nudili čokoladu, a mojoj baki kilogram šećera. Nekim komšijama, koji su obećali da će izaći i glasati za njih, predstavnici jedne stranke su posle toga donosili po litar ulja i kilogram šećera. I strašno i ružno", kaže jedan mladi Srbobranac, koji ne želi da mu pominjemo ime.

Ipak, nije sve teklo po pravilima pa je i policija morala da interveniše zbog dojave da se građanima u Romskom naselju nudi po 1500 dinara za glas.

Iz kuće Z. M. grupa stranačkih aktivista je izbačena jer su, kako je rečeno izveštaču RTV-a, sugerisali kandidata a fasciklu sa spiskovima im je oduzeo sin domaćina i predao je policiji.

Napeto je bilo i u selima Turija i Nadalj gde se za glas nudio paket sa litrom ulja, kilogramom šećera i brašna i sto grama kafe.

"Ima dosta prigovora od remećenja izborne tišine, obilaženja kuća, promocije u blizini izbornih mesta do nekih drugih nerpavilnosti", potvrdio je Zoran Mladenović, predsednik opštine Srbobran.

U Izbornu komisiju do 21,30 nije stigao ni jedan pismeni prigovor ali je zamenica predsednika izborne komisije Isidora Janković rekla da je policija intervenisala zbog prijava da su glasači ispred biračkih mesta ispitivani za koga će glasati ili su već glasali.

Prisustvo nekoliko desetina automobila sa registarskim tablicama SA, BT, SU, BČ na ulicama Srbobrana su otkrivale veliku zainteresovanost funkcionera stranaka iz ovih mesta za tok i rezultat današnjih izbora za poslaničku klupu u Skupštini Vojvodine po većinskom sistemu.

Iz sekretarijata pokrajinskih demokrata nakon zatvaranja biračkih mesta stiglo je i saopštenje u kom se kaže da je u Srbobranu bilo ometanja izbornog procesa i vređanja njihovih članova od strane naprednjaka. Predsednica srbobranskog odbora naprednjaka Milena Alergić kaže za našu televiziju da nema informaciju o ovim incidentima, jer je, kako kaže, ceo dan provela proveravajući prijave o tome da demokrate i socijalisti krše izborni tok.



Izborni dan u Zrenjaninu počeo je bez problema, potvrđeno je Radio-televiziji Vojvodine u Izbornoj komisiji.

Otvoreno je svih 26 biračkih mesta u zrenjaninskom naselju Zeleno Polje, i naseljenim mestima: Banatski Despotovac, Botoš, Elemir, Klek, Knićanin, Lazarevo, Lukićevo, Melnci, Orlovat, Perlez, Stajićevo, Taraš, Tomaševac, Farkaždin i Čenta.

Inače, u ovoj izbornoj trci za mesto poslanika u Skupštini Vojvodine u Izbornoj jedinici 17 Zrenjanin III, učestvuje 10 kandidata. Pravo glasa ima 37. 367 birača.

Na izborima u Zrenjaninu je bilo 10 kandidata, među kojima su predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Demokratske stranke (DS), Liberalno-demokratske partije (LDP), Srpske radikalne stranke (SRS), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Dveri, SPS-PUPS-JS-SDPS, Demokratske stranke Srbije (DSS), Narodne seljačke stranke i jedne grupe građana.

Dopunski izbori u Zrenjaninu održavaju se pošto je gradonačelnik Ivan Bošnjak iz SNS-a podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Na izborima u Apatinu učestvovalo osam kandidata i to iz SNS-a, SRS-a, DSS-a, SPS-PUPS-JS-SDPS-a, DS-a, SVM-a i dve grupe građana.

Dopunski izbori u Apatinu održavaju se pošto je predsednik opštine Živorad Smiljanić iz SPS-a podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Na izborima u Srbobranu takođe osam kandidata: iz SRS-a, SPO-a, SVM-a, LSV-a, SPS-PUPS-JS-SDPS-a, SNS-a, DSS-a i DS-a.

Izbori u Srbobranu održavaju se jer je predsednik opštine Zoran Mladenović iz koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Prema izbornim pravilima, za poslanika u pokrajinskoj skupštini biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova birača koji su glasali, a ukoliko u prvom krugu niko ne dobije potrebnu većinu, glasanje će biti ponovljeno u roku od 15 dana.

Na ponovljenom glasanju biće izabran onaj kandidat koji osvoji najveći broj glasova.

Skupština Vojvodine ima ukupno 120 poslanika, od kojih se polovina bira po proporcionalnom izbornom sistemu, a ostalih 60 prema većinskom, u isto toliko izbornih jedinica raspoređenih u svih 45 opština i gradova pokrajine.

Na redovnim pokrajinskim izborima, održanim u maju prošle godine, koalicija predvođena Demokratskom strankom (DS) osvojila je ukupno 58 poslaničkih mandata, koaliciji oko Srpske napredne stranke pripala su 22 poslanička mesta, a koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije dobila je 13 mandata.

Deset poslanika u pokrajinskom parlamentu ima Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Savez vojvođanskih Mađara (SVM) ima sedam, Srpska radikalna stranka pet, Demokratska stranka Srbije četiri, a Liberalno demokratska partija (LDP) odnosno koalicija Preokret ima jednog poslanika.

Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija DS-LSV-SVM-LDP.


Pogledaj vesti o: Izbori,   Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pokrajinski parlament Vojvodine: Izbor poslanika u drugom krugu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2013

Pokrajinska izborna komisija potvrdila je u ponedeljak da će se u drugom krugu dopunskih pokrajinskih izbora naći tri kandidata Demokratske stranke, dva kandidata Srpske napredne stranke i jedan kandidat Socijalističke partije Srbije.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.