Dogovor pao u „Plavom jahaču“

Izvor: Glas javnosti, 14.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor pao u „Plavom jahaču“

BEOGRAD - Ako je verovati Ivici Dačiću, Beograd danas neće dobiti gradonačelnika, s obzirom na to da je posle samo dva sata razgovora sa vrhom SPS-a zaključio da je sporazum sa radikalima i narodnjacima na gradskom nivou, potpisan krajem maja, štetan za već formiranu većinu na republičkom nivou. Međutim, Dačić ovim potezom nije razrešio dilemu o tome ko će biti prvi čovek Beograda, jer je rekao da ni sa LDP-om neće u koaliciju. Tako bi epilog priče mogao biti - novi izbori >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za vlast u Beogradu.

- Održavanje koalicionog sporazuma sa radikalima i DSS o formiranju vlasti u Beogradu ugrozilo bi koalicioni sporazum na nivou Republike, pa je predsedništvo Socijalističke partije Srbije odlučilo da ga raskine. Za SPS je, s druge strane, neprihvatljiva koalicija sa Liberalno-demokratskom partijom i ne isključujem mogućnost održavanja novih izbora u Beogradu - rekao je predsednik SPS Ivica Dačić i najavio da će odbornici SPS danas prisustvovati samo delu Konstitutivne sednice Skupštine Beograda, na kojoj će biti verifikovani mandati.

Ova odluka doneta je juče na sednici predsedništva stranke, koja nije bila otvorena za javnost, a počela je nešto posle podneva, kada su se okupili u kafiću „Plavi jahač“. Jedan za drugim stizali su Milisav Petronijević, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, novi ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, Aleksandar Antić, Dušan Bajatović... Sa zakašnjenjem od 20 minuta, stigao je „prvi pendrek“ Srbije, Dačić. Nakon pozdrava i poljubaca, vrh SPS-a se uputio na sednicu, a nakon dva sata prvi je izašao Mrkonjić koji je vešto izbegao susret sa novinarima, ostavljajući teret odgovora Dačiću.

TRIDESET DANA ZA NOVE IZBORE

Ukoliko gradski parlament ne bude konstituisan u predviđenom roku, postoji mogućnost uvođenja privremenih mera u Beogradu i do toga, prema zakonu, može da dođe samo u slučaju da se Skupština ne konstituiše do 22. jula ili da se konstituiše, a da se u naknadnom roku od 30 dana ne izaberu gradonačelnik i gradsko veće.

Nakon toga teče dodatni rok od 30 dana u kome bi trebalo da se izaberu gradonačelnik i gradsko veće. Ukoliko nijedan kandidat za predsednika Skupštine ili gradonačelnika ne dobije većinu, vlada je obavezna da preduzme mere po Zakonu, odnosno formira privremeno veće koje će preuzeti nadležnosti Skupštine, a privremena uprava ima rok od šest meseci da raspiše nove izbore. Skupština Beograda ima 110 odbornika - koalicija DS-G17 plus ima 45, radikali 40, koalicija DSS-NS 12, LDP sedam i SPS-PUPS-JS šest odbornika.

ALIMPIĆ: SPS DONEO DOBRU ODLUKU

Reagujući na odluku SPS-a da raskine koalicioni sporazum na gradskom nivou sa radikalima i narodnjacima, v.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić rekao je da je SPS doneo „dobru i važnu odluku“.

On je istakao da je novonastala situacija rezultat dogovora DS-a i SPS-a, odnosno, njihovih ciljeva koji su ujedinjeni oko evropskih integracija i socijalne  države.

Na tu odluku predsedništva SPS radikali i DSS, dojučerašnji partneri SPS na gradskom nivou, reagovali su ovako:

- Čudno je da neko ruši svoju datu reč i potpis. Moja deca mogu slobodno da pogledaju svakoga u oči, a što se SRS-a tiče, čisti smo jer nikoga nismo prevarili. Pripremamo se za nove izbore, jer je očigledno da niko neće imati većinu - rekao je Aleksandar Vučić, kandidat SRS-a za gradonačelnika Beograda i dodao da, ukoliko LDP i SPS ipak naprave gradsku vladu, to neće biti samo sramota, već „anali beščašća“.

Slična reakcija usledila je i iz DSS-a. Miloš Aligrudić smatra da ovo ne iziskuje neki poseban komentar.

- Socijalisti već drugi put za kratko vreme krše datu reč, odnosno ovoga puta ugovor, i kada se zna da je tako, teško da im i novi partneri mogu verovati. DSS nikada nije pogazio ugovor, a drugima se to dešava. Zato ovo najviše govori o socijalistima, kažu da neće sa LDP-om, ali ko im posle svih ovih poteza može verovati - ističe Aligrudić.

I Dubravka Filipovski iz NS kaže da je SPS na najgrublji način, dvostrukom igrom, podlegao pritiscima koalicije ZES, i, mesec i po od potpisivanja koalicionog sporazuma za grad, izneverila i partnere i glasače.

- Prvi put posle 2000. godine, političkim linčom i ultimatumom od strane onih kojima je pojam demokratije znak prepoznavanja, prekršen je već potpisan sporazum i ignorisana izborna volja građana Beograda. Ulazimo u političku krizu i destabilizaciju Srbije. Ovo je klasična diktatura, jer je na svim nivoima jedna vlast, od republike, pokrajine do Beograda. NS će se svim demokratskim sredstvima najodlučnije boriti protiv ovakvih odluka.

Moglo bi se reći da je jedini koji je „pozitivno“ odreagovao na Dačićevu odluku bio LDP.

- Dobro je što su rekli da neće sa LDP-om, pošto mi nikada nismo hteli sa njima. To je valjda jedina stvar oko koje se socijalisti i liberali slažu - kaže Zoran Ostojić iz LDP, dodajući da to može da znači da će socijalisti izabrati Đilasa za gradonačelnika. Međutim, Ostojić je ostao zagonetan povodom toga šta bi njegova poslednja rečenica mogla da znači.

S druge strane, najkraći komentar stigao je iz DS-a, od Dragoljuba Mićunovića, koji je rekao „da je to načelno dobra odluka, ali da ne bi zasad komentarisao to što se desilo“.

Испаде, по Дачићу и Мркоњићу, да су ДСС,НС, и СРС већи душмани и непријатељи, него ДС и Г17+ који су их протеривали и малтретирали годинама!!!

SPS je isto sto i DSS i moze ovaj gospodin da prica sta hoce ali ja se secam, a to nije bilo davno kako je Kostunica promenio misljenje u svega par dana, kada je postavio i smenio Tomu Nikolica. Dakle sve su to strani placenici i govna koja zagadjuju srbiju, zbog cega najveca stranka nikako da dobije mesto koje joj pripada.

Potpuno si u pravu .... bez komentara.

"Dakle sve su to strani placenici i govna koja zagadjuju srbiju, zbog cega najveca stranka nikako da dobije mesto koje joj pripada."

Mesto koje toj stranci pripada, kao i tebi koji ovako pišeš, je klozetska šolja.

Za klozetsku solju si ti i tvoja demokratska, lazovska i lopovska banda. Da su radikali raskinuli potpisani koalicioni sporazum sa DS-om, javno bi ih lincovali. Ovako, SPS je pre4sao na stranu svemocnog DS-a, pa su i kriminalne radnje, raskidanje koalicija i td. normalna stvar za njihove glasace. Pa da li ste normalni? Zar ne vidite da ovo nije u redu? Ni po babu ni po stricevima - nije u redu!

A iz kog to zapadnog supka ti anonimni pricas?

imaju mesto koje im pripada. ne bi bili u stanju da preuzmu vlast ni kad bi dobili 90% glasova.

Pa cekaj ispada da Dacic bira ko ce i sta ce biti na vlasti...a gde smo tu mi koji smo glasali???Gde su radikali sa vecinom,gde su dobri ljudi iz ds,gde su g-17..ldp.. pa dss....a ne ivica dacic nece sa ovim nece sa onim,pa ko njega pita uopste!!!!!!!!!fuj uzas,da mi je neko ovo pricao pre godinu dana dobio bi samar!!!

Bas se stidim sto sam Srbin!Mesto da idemo svi slozno napred protiv nasi Neprijatelja ,u Zemlji vlada Haos !Jedan Srbin drugog izdade zbog sopstveni ili partiskiji Interesa.Ovi iz SPS mesto da rade protiv DS (koje su dokazane zapadne Sluge)oni jos prave sa njima Vladu!A svaki Dan se ubijaju Srbe i svaki Dan po neki Srbin bude proteran sa svog Ognjista,sve sto se moze cuti od Lesinara "mi ce mo politicki braniti Srbe i Kosovo"!Mene samo interesuje na kakav nacin oni to brane Srbe??Kad su bili ovi neredi u K.Mitrovici nijedan nije mrdnuo Zadnjicom pa da se protivi;zvi iz Srbije pljuju po Srbima koji su u Hagu zatvoreni !A cela se Istorija ponavlja ,pogotvo kad vidim ovaj Olos (SPS)koji raskinuo Sporazum za Beograd! Zao mi je Naroda ali izgleda da su tako glasali ,pa izvolite "u Provaliju"!

Brate, ako si ti Srbin, ja sam vanzemaljac.

Drugo, mora da ti se zaglavljuju "caps lock" i "space", jer toliko nepismen ne može da bude... ma šta to pričam, izvini brate Srbine. Svaka čast na tekstu, ako si im rekao.

P.S. promeni ili tastaturu ili glavu

Srdjane fukaro, covjeka razumijem a tebe nikako majmune. napisao si dvije rijeci na engleskom i saljes poruku izmedju redova da si neki uspjesan. Ti si dno dna.

"наш председник" кад брани Косово и Метохију ограничава се на политичка средства, али зато кад се бори против формирања власти у Србији и Београду, каже бориче се свим средствима ако то не буде власт коју он жели. А народ ? Па ко народ пита? Овце су изашле на гласање и завршиле своје. Уместо да се сад дигне народ и на улице и одбране своју вољу у Београду сви мирно гледају отимачину ових жутих хоштаплера.

Drzati rec nije vazno, a sta o pusci. Puno price

drustvene Cveckove kreme, ali za brijanje. Ce vas

pokolju ako ne pocnete da milite i sedite u

nekakvim Ilidzanskim jahacima.

1) Бришите "анонимног" који би да друге стрпа у клозетску шољу уместо себе, јер САМО њему припада тамо место. Зашто пуштате такве усташке плаћене гадове да нам смрде, па нисмо ми мазохисти???

ДОЛЕ УСТАШЕ И СВИ "ДЕМОКРАТСКИ" СМРАДОВИ- УСТАШКИ СМРАДОВИ.

МИ НИСМО МАЗОХИСТИ ДА ИХ ОВДЕ ТРПИМО, ПА ОНИ, ЖУТЕ УСТАШЕ, ИМАЈУ БАР 90% СВОЈИХ МЕДИЈА У СРБИЈИ КОЈА АНТИСРПСКИ СМРДЕ: БЛИЦ, ВРЕМЕ,...ТВБ92,...ИМАЈУ ТОЛИКО МЕДИЈА ПА БИ И ПО ГЛАСУ ЈАВНОСТИ ДА "ГОВНАРАЈУ".

2) Погазише "социјалисти" и усмену и писмену реч, погазише потписану реч.

Дакле, лажови и лопови. Проста чињеница.

Проституисање се на "високом" нивоу зове "лобирање".

Честитије су проститутке испод мостова, иза неких зидина и буџака од ових што на "демократски- европској високој нози" лажу и краду за новац. У првом реду лажу и краду свој народ.

Толико.

vidim da se razumes u prostitutke, a i u "govnarenje". profesionalno ili ti je hobi?

Radikali moraju pod hitno da menjaju taktiku, naime oni bi morali svaki dan i u svakoj prilici kad sretnu nekoga iz SPS da im pljuju pod noge i na taj nacim daju do znanja ko su i sta su. Ako nekome treba razbiti nos, pa zasto da ne, parlamentarci u svetu se tuku svakodnevno i sta bi tu bilo cudno. Isto tako treba se ponasati i prema zutom sljamu. Alimpicu treba prirediti svecan odlazak tako sto ce ga pljunuti najmanje 10 ljudi i isterati iz sale. Kad se tako bude vodila politika tada cete dobiti sve izbore i moci cete sami da vladate.

Slusajuci juce Dacica i njegovo objasnjenje i pricu zasto je raskinuo koaliciju sa DSS i SRS da mora da bude ista vlada u Beogradu kao sto je na nivou republike . Zanima me da li to pise u USTAVU Srbije da moraju jedni te isti da vladaju u svim gradovima kao sto je i u republici . Ako je tako onda oni u Srbija lagano uvode komunisticki rezim koji je upropastio i unistio srpski narod u bivsoj drzavi Jugi . Zasto se jednom u toj Srbiji ne desi da srbi upravljaju sa svojom drzavom a ne sve neki drugi koji nisu rodjeni u Srbiji i kojima Srbija nije poreklo . mnogo sa sa svih strana uvuklo u Srbiju i preuzeli vlast u Srbiji najvise ima crnogoraca , nisam protiv njih ali brate imaju svoju drzavu pa neka idu tamo i neka vladaju mozda ce podici zivotni standard srpskog naroda u toj drzavi , kako ne vide da su srbi u C. Gori obespravljeni . Sto radi Djilas u Srbiji i bori se za gradonacelnika u Beogradu neka ide u svoju drzavu pa neka tamo se bori za prava svojih drzavljana . Sve bivse republike ocistile su svoje sadasnje drzave samo je Srbija prihvatila sve one koji nisu mogli u svojim drzavama da budu neko i nesto i dosli u Srbiju i koce njen razvoj i napredak . Ni presednik Srbije nije rodjen u Srbiji i on treba da ide tamo gdje se rodio pa neka vlada . Kada srbi budo brinuli sami o svojo drzavi onda ce Srbija krenuti pravim putem , sve dok je ovih pridoslica i ostataka od kumunjara Srbiji se dobro nece pisati . Nemojte misliti da sam ja sa ovim komentarom nacionalista , ali to je dokaz kod ovih drugih drzava imali koji srbin u Sloveniji , Hrvatskoj , Makedoniji i C.Gori na visokoj funkciji presednika drzave ili u njihovim vojnim snagama , ima ali samo u nekim sporednim funkcijama . Orao.

Gledam iz ovog ZAPADA ( kanade ) i kazem sebi.Ovde u Kanadi Beogradjane ni Srbi ne vole a posebno oni iz Bosne i Krajine..... I mogu vam reci da su u pravu.Pojeli bi svasta da dobiju Nike patike.Nije ni cudo kada kazu da je svo zlo Srpskog naroda u Beogradu.

neka Vam a i meni dragi Bog na pomoci.Otisli ste iz jednog totalirizma u novi jedino pravi DS tatalirizam..a sve za vlast.Take najvise vole na Zapadu...

Tako je Nebojsa. Svo zlo se slilo u Beograd i zato ce i dobiti vladavinu djavola, odnosno Djilasa. Taj covek ce potpuno opustositi kasu grada Beograda, da ne govorimo o gradnji stanova, poslovnog prostora itd. Moji zive u Beogradu od 1787.god. Ja sam pobegla 90-tih od Milosevica, sa namerom da se vratim kada doju demokrate. Bila sam 3 meseca u Beogradu i ponovo se vratila, jer su se pokazali gorim od Milosevica, a sto se para tice - nezajazljivi su. Sta uradiste u mom divnom gradu? Sa Dilasom, dolazi noc u Beograd. Laku noc beogradjani.

E moj Nebojsa plitka ti je pamet sa takvim tvojim rezonovanjem. da li si razmislio ikada o tome da Beograd ni Beogradjani vise ne vole ali zbogt akvih kao st si ti koji su nazalost svi nagrnuli na Beograd. Nadam se dace doci dan kada cemo mi pravi Beogradjani slobodno uzivati u nasem ,gradu kao sto ti recimo uzivas kada odes u tvoju Bosnu ili Krajinu .

У праву си брате, али ови који се међусобно кољу за власт нису ни Срби ни Београђани, већ придошлице које су своју дедовину продали а сад наводно брино о нашој држави и граду.

ШЉАМ ЈЕ ОВДЕ ИСПЛИВАО НА ПОВРШИНУ И ПОСТАВЉА НОРМЕ ПОНАШАЊА.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVI IZBORI U BEOGRADU?

Izvor: Kurir, 14.Jul.2008

BEOGRAD, 14. jul 2008. (FoNet) - Novi izbori u Beogradu su realna mogućnost, rekao je lider socijalista Ivica Dačić za današnji Blic. Prema saznanjima beogradskog lista, međutim, SPS je ipak bliža koaliciji s listom Za evropsku Srbiju nego novim izborima, ali će do poslednjeg trenutka pokušavati...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.