Đurišić: Nema trampe sa naprednjacima

Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurišić: Nema trampe sa naprednjacima

O koalicijama će odlučivati lokalni odbori, a jedina preporuka je da nema saradnje sa SRS-om

Na tvrdnje koje dolaze iz redova Srpske napredne stranke da je ova stranka, osim u Zemunu, osvojila najviše glasova i na izborima na Voždovcu, u Demokratskoj stranci odgovaraju da izbori još nisu završeni.

Na Voždovcu nisu završeni izbori, s obzirom na to da su poništeni rezultati na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tri biračka mesta zbog propusta u radu biračkih odbora. Konačni rezultati biti poznati posle ponovljenih izbora – kaže za „Politiku” Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke.

U SNS-u tvrde da ni ponovljeni izbori neće ništa da promene u krajnjem rezultatu.

Razlika je oko 200 glasova, tako da može da se promeni, ali i ne mora. Tek posle ponovljenih izbora moći ćemo da vidimo ko je osvojio koliko glasova, odnosno koliko mandata.

Situacija je takva da će, očigledno, biti veoma teško i demokratama i naprednjacima da formiraju koaliciju koja će moći da sakupi većinu odbornika.

– To jeste činjenica. Videćemo posle završetka izbora kako će se formirati koalicije. Što se tiče DS-a, pregovore će voditi opštinski odbori u sve tri opštine (Zemun, Voždovac, Kosjerić), ali će i gradski odbor u Beogradu sigurno učestvovati u pregovorima na Voždovcu i u Zemunu.

Kakve će biti preporuke opštinskim odborima, kad je reč o koalicijama?

Što se tiče centrale stranke, jedina preporuka koja postoji je u skladu sa odlukom Glavnog odbora – nema koalicije sa Srpskom radikalnom strankom.

Znači da je teoretski moguće da formirate vlast sa Srpskom naprednom strankom?

To je stvar lokalnih organa DS-a.

Da li je verovatnije da idete u koaliciju sa SNS-om ili da, recimo, DS podrži manjinski SNS u Zemunu, a SNS uzvrati istom merom DS-u na Voždovcu?

Ne mogu na to da vam odgovorim danas, jer izbori nisu završeni. Rekao sam vam koji je okvir, a sve odluke donosiće odbori u Beogradu, odnosno na Voždovcu i u Zemunu.

Šta bi vama bilo prihvatljivije manjinska podrška, odnosno „trampa” u smislu da Zemun dobije SNS, a Voždovac DS, ili prava koalicija?

U politici nema trampe. Dakle, napraviće se, nadam se, efikasna vlast koja će moći da odgovori potrebama građana.

D. M. – M. R. P.

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.