Đilas izabran za predsednika DS

Izvor: Blic, 25.Nov.2012, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas izabran za predsednika DS

Dragan Đilas izabran je juče za predsednika Demokratske stranke većinom glasova delegata vanredne izborne skupštine te stranke. Novoizabrani lider DS Dragan Đilas

Đilas je do sada u DS bio zamenik predsednika stranke. Za Đilasa je glasalo 2386 delegata, a za njegovog protivkandidata Branimira Kuzmanovića 368 delegata, dok je nevažećih bio 70 listića.

- Đilas je izabran večeras za novog predsednika DS, kao četvrti lider stranke od kada je ona obnovila rad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1990. godine, saopštio je predsednik Izborne komisije Jasenko Lazović.

Od 1990.godine, pre Đilasa predsednici DS su bili Dragoljub Mićunović (1990-1994), zatim Zoran Đinđić (1994-2003) i Boris Tadić (2004-2012).

Tadić počasni predsednik

Delegati Skupštine DS večeras su dosadašnjeg predsednika Borisa Tadića izabrali za počasnog predsednika stranke.

- Predlažem Borisa Tadića za počasnog predsednika DS. Molim vas da aklamacijom i aplauzom ovo potvrdimo - rekao je novoizabrani lider DS Dragan Đilas.

Posle Đilasovog govora, delegati stranke su jednoglasno Tadića izabrali za novoustanovljenu funkciju.

Izabrano sedam potpredsednika

Na današnjoj vanrednoj izbornoj skupštini DS, koja je počela nešto posle 12 sati, izabrano je i sedam potpredsednika stranke. Za potpredsednike je glasalo ukupno 2.788 delegata, a 82 listića bila su nevažeća.

Najviše glasova stranačkih delegata dobio je Bojan Pajtić 2.312, Nataša Vučković osvojila je 1.946 glasova, Vesna Martinović 1.844, Dejan Nikolić 1.881, Miodrag Rakić 1.828, Goran Ćirić 1.764 i Jovan Marković 1.816.

DS je do sada imala pet potpredsednika, od kojih je samo Bojan Pajtić bio kandidovan i reizabran, po četvrti put. On je prvi put izabran za potpredsednika 2004, a reizabran na skupštinama 2008, 2010. i ove godine. Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine bio je od 2004. do 2008, a predsednik Vlade AP Vojvodine od 2008. do 2012. godine. Za predsednika Vlade Vojvodine ponovo je biran na sednici Skupštine Vojvodine održanoj 11. jula ove godine. Pajtić i Đilas imali su zajednički izborni štab za stranačke izbore.

Vesna Martinović je od jula 2008. do formiranja nove gradske vlasti ove godine bila predsednica opštine Pančevo, bila je poslanica DS u Skupštini Srbije, a sada je predsednica pančevačkog odbora stranke.

Nataša Vučković je prvi put izabrana za poslanika 2007. godine, a reizabrana je 2008. i 2012, članica je Glavnog odbora stranke, a od prošle godine i Predsedništva. Od 2007. je član Stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde je ove godine izabrana za potpredsednicu Parlamentarne skupštine i za potpredsednicu Poslaničke grupe socijalista koju čini poslanici iz socijalističkih i socijal-demokratskih partija iz zemalja članica Saveta Evrope.

Miodrag Rakić je u DS obavljao funkcija člana Izvršnog odbora stranke, stalnog sastava Glavnog odbora i sekretara Predsedništva. Od 2004. do 2012. bio je šef kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića.

Jovan Marković je od 2008. do 2012. bio gradonačelnik grada Užica, a od 2006. tri puta je biran za predsednika užičkog odbora stranke. Radio je kao profesor u osnovnoj i srednoj školi, a bio je i direktor ustanove Dečji vrtić - Užice.

Dejan Nikolić je predsednik je Opštinskog odbora DS Sokobanja i trener stranačkog Centra za edukaciju. Prvi put je postao poslanik u Skupštini Srbije 2007, a reizabran je 2008. i 2012.

Goran Ćirić je član Glavnog odbora DS od 1996. do danas, bio je predsednik niškog odbora demokrata od 1997. do 2001. i poslanik u Skupštini Srbije od 2000. do 2004. Od 2000. do 2004. bio je gradonačelnik Niša, a od novembra 2007. Do septembra ove godine bio je generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja Srbija. Predsednik je Upravnog odbora Fondacije dr Zoran Đinđić od prošle godine.

Potpredsednici DS do danas su bili Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Dragan Đilas (zamenik predsednika), dok je Jelena Trivan podnela ostavku na tu funkciju 7. septembra ove godine, zbog sukoba u vrhu stranke.

Za predsednika Političkog saveta izabran je jedini kandidat Dragoljub Mićunović, koji je i do sada bio na toj funkciji. Skupština je izabrala i devet članova Predsedništva između 12 kandidata.

Delegati 15. vanredne izborne skupštine Demokratske stranke (DS) počeli su danas u 15.30 glasanje za izbor predsednnika, potpredsednika i drugih stranačkih organa. Odluka o izboru potpredsednika saopštena je svečanom delu Izborne skupštine demokrata.

Za rukovodstvo DS glasala su 3.200 delegata na četiri biračka mesta. Glasanje je trajalo do 17.30, a rezultati su saopšteni na svečanom delu skupštine, koja je počela u 18 sati.

Jeremić čestitao novoizabranom rukovodstvu

Predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić, koji je i član Glavnog odbora Demokratske stranke, čestitao je večeras novoizabranom rukovodstvu stranke.

"Želim im sreću u radu, u nadi da će ispuniti naša legitimna očekivanja", poručio je Jeremić na svom "Tviter" nalogu.

Vučić čestitao Đilasu i poručio: O smeni gradonačelnika odlučiće SNS

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić čestitao je večeras Draganu Đilasu izbor za predsednika DS, ali je poručio da "naravno" da ima većinu da za njegovu smenu sa mesta gradonačelnika Beograda, a da li će to biti učinjeno "odlučiće organi SNS". Vučić je na TV B92 rekao i da ne postoji politički dogovor sa Đilasom.

Svečana skupština

Svečanoj skupštini prisustvovale su brojne ličnosti iz političkog i javnog života Srbije, među kojima su lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić, bivši ministar vere i dijaspore Srđan Srećković, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, brojne diplomate, glumci Predrag Ejdus i Neda Arnerić, profesor Milan Podunavac i drugi.

Pročitajte još i: Pajtić: DS više ne sme ponavljati greške Tadić: DS potrebne hrabre reforme

Prisustvovali su i predstavnica Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović i Aleksandar Čotrić, predstavnici Lige spocijaldemokrata Vojvodine i Partije zelenih Srbije i Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije Crne Gore.

Na početku svečanog dela pročitano je pismo predsednika evropskih socijalista Sergeja Staniševa upućeno bivšem stranačkom lideru Borisu Tadiću.

Usvojene izmene i dopune Statuta

Delegati izborne Skupštine Demokratske stranke (DS) usvojili su danas većinom glasova izmene i dopune statuta stranke koje, između ostalog, predviđaju uvođenje institucije počasnog predsednika.

Na 15. izbornoj Skupštini DS-a usvojene su izmene koje će obezbediti da se izborne skupštine održavaju na svake četiri godine, kao i do sada, ali uz odredbu da se taj organ mora sastati najkasnije 180 dana od održavanja izbora za parlament ili predsednika Republike, ukoliko je DS imala svoje kandidate.

Predsednik Statutarne komisije Boris Ranković je delegate obavestio i da će stalni broj članova Glavnog odbora stranke sa sadašnjih 40 biti povećan na 50 članova.

Izmene su omogućile i da uže predsedništvo DS-a vodi kadrovsku politiku stranke i potvrđuje liste kandidata za sve poslanike i za najviše državne funkcije.

Takođe, prema usvojenim izmenama, počasni predsednik je član Užeg predsedništva i Političkog saveta koji ima pravo podnošenja inicijativa svakom organu stranke, koji je dužan da tu inicijativu razmotri i obavesti ga o odluci.

Etički odbor biće kontrolno-nadzorni odbor koji nadzire stranačke funkcionere i ostale izabrane i imenovane koje je na funkcije predložila Demokratska stranka.

Osim toga, uvodi se i Savet za saradnju sa sindikatima i Centar za edukaciju Demokratske stranke.

Predsednik Radnog predsedništva izborne skupštine Borislav Novaković rekao je da su izmene usvojene većinom glasova a da je protiv bilo "desetak" delegata.

Izmene i dopune Statuta Demokratske stranke stupile su na snagu danom donošenja.

Stranka će, kako se planira, nakon unutrašnje konsolidacije, reaktivirati resorne odbore, koji će imati jasna ovlašćenja u kadrovskoj politici stranke i biti svojevrsna vlada u senci.

Đilasova biografija Novi predsednik DS i aktuelni gradonačelnik Beograda u drugom mandatu Dragan Đilas rođen je 22. februara 1967. godine u Beogradu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, gde je i diplomirao na Mašinskom fakultetu, smer vazduhoplovstvo. Radio je kao novinar na Radio Indeksu i jedan je od osnivača Radija B92, gde je kasnije bio urednik Informativnog programa. Učestvovao je u opozicionom radu još kao student prorektor, predvodeći studentske demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića 1991. i 1992. Aktivno je učestvovao u demonstracijama protiv istog režima 1996. i 2000. Član je DS od 2004. Bio je član Izvršnog i Glavnog odbora DS. Od 2004. Do formiranja Vlade Srbije 2007.godine obavljao je funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika Republike. Od maja 2007. do jula 2008. bio je ministar u Vladi Srbije zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana. Na sednici Skupštine grada 13. juna 2012. godine po drugi put je izabran za gradonačelnika Beograda. Na Skupštini DS 18. februara 2006. izabran je za člana Predsedništva DS za region Beograd, da bi u junu 2006. bio izabran za predsednika Gradskog odbora DS Beograd. Na 14. Skupštini DS održanoj 18. decembra 2010. izabran je za potpredsednika DS, a na sednici Glavnog odbora DS održanoj 2. aprila 2011. godine, izabran je za zamenika predsednika DS. Suvlasnik je Kompanije "Multikom", vodeće kuće u oblasti medijskog poslovanja na teritoriji bivše SFRJ. Osnivač je i potpredsednik humanitarne organizacije "Naša Srbija" koja se brine o deci koja su u ratovima na prostoru bivše SFRJ ostala bez jednog ili oba roditelja. Govori engleski jezik. Otac je četvoro dece.

Povezane vesti: Stanković: Nova epoha u funkcionisanju DS-a Đilas: Bivši ministri da vrate poslaničke mandate Tadić će možda u neku od međunarodnih institucija Tadić: Povukao sam se iz trke kad sam dobio dokaze da neće odustati od centralnog kursa Đilas protiv Kuzmanovića
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Đilas i zvanično predsednik Demokratske stranke

Izvor: Akter, 25.Nov.2012

Dragan Đilas izabran je za predsednika Demokratske stranke većinom glasova delegata vanredne izborne skupštine te stranke

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.