ĐUKIĆ-DEJANOVIĆ: IZBORI KRAJEM APRILA ILI POČETKOM MAJA

Izvor: Kurir, 01.Jan.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ĐUKIĆ-DEJANOVIĆ: IZBORI KRAJEM APRILA ILI POČETKOM MAJA

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da očekuje da će naredni lokalni i parlamentarni izbori biti krajem aprila ili početkom maja.

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da očekuje da će naredni lokalni i parlamentarni izbori >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << biti krajem aprila ili početkom maja.

Đukić-Dejanović je podsetila da se 11. maja završava mandat najvećem broju lokalnih samouprava i da će, iz ekonomskih razloga, kao predsednica parlamenta lokalne izbore zakazati tako da budu jednovremeno održani sa parlamentarnim izborima.

"Pošto ja raspisujem lokalne izbore, usaglasiću termin sa onim koji bude bio za parlamentarne izbore, a o kojem će nas obavestiti predsednik Boris Tadić. Mislim da on planira da to bude krajem aprila ili početkom maja, i sada više nema razloga da se tako i ne dogodi", rekla je Đukić-Dejanović.

Ona je, međutim, istakla da će, čak i ako izbori budu ranije, oni biti na vreme budući da je vladina i parlamentarna većina funkcionisala u kontinuitetu četiri godine, što je, kako je konstatovala, dobar parametar za stabilnost države.

Povodom ambicija SPS na narednim izborima, Đukić-Dejanović je precizirala da

socijalisti neće imati klasičnu predizbornu kampanju, jer će njihova kampanja biti ono što predstavnici te stranke rade u skupštini, ministarstvima i na lokalnom nivou.

"Naredni izbori biće prilika da ne ponovimo prethodni rezultat, nego da ga popravimo, i dvocifren procenat je minimum po mojoj proceni, ali važno je da u narednom periodu radimo još kvalitetnije i da nas bude više da bismo mogli više svojih predizbornih obećanja da ostvarimo", rekla je Đukić-Dejanović.

Kako je precizirala, istraživanja javnog mnjenja SPS-u u ovom trenutku daju rejting od 12 odsto, odnosno 15 odsto ukoliko nastupa u sadašnjoj koaliciji.

"Ne znam kako će se opredeliti PUPS, ali mislim da smo im mi favoriti i da planiraju sa nama i formalno da razgovaraju. Mi smatramo da je koalicija JS, PUPS i SPS opravdala svoje postojanje i da bi bilo dobro da ponovo zajedno nastupimo", rekla je Đukić-Dejanović, i konstatovala da danas "čak i oni koji su planirali da demontiraju SPS kao političku organizaciju u njoj vide najboljeg partnera".

Upitana da li lider SPS ima ambiciju da nakon sledećih izbora dobije i premijersko mesto, ona je rekla da je rano da se govori o tome, ali da lider socijalista Ivica Dačić, na osnovu onoga što je pokazao na javnim funkcijama, svakako zaslužuje to mesto.

"Mislim da naš predsednik partije Ivica Dačić, zaslužuje da ima najvišu državnu i političku funkciju u zemlji i da mi njega kandidujemo za najvišu funkciju koja pripada SPS u postizborim dogovorima. Mislimo da bi posao premijera radio izvrsno", rekla je Đukić-Dejanović.

Prema njenim rečima, vladajuća koalicija je u poslednje četiri godine pokazala zrelost uspevši da prevaziđe sva neslaganja, osim u slučaju Predloga zakona o železnici.

"Uspeh u radu se meri time kako se prevazilaze problemi, jer u ovakvim okolnostima nije za očekivati da sve teče glatko kao voda, ali činjenica je da će, što se više približavamo izborima, političke razlike među nama uticati na atmosferu u parlamentu i vladi i biće sve više neslaganja", kazala je Đukić-Dejanović.

Kada je reč o programu rada parlamenta do izbora, Đukić-Dejanović je kazala da će svakako do 1. marta, kada počinje redovno prolećno zasedanje, biti održano i jedno vanredno zasedanje ukoliko vlada ili najmanje 84 poslanika to predlože.

"Ministar obrazovanja i nauke i ministarka pravde su se interesovali kada bi to zasedanje moglo da bude ali i mi poslanici imamo nekih ideja tako da sve što bude pristiglo u skupštinsku proceduru neće čekati 1. mart", kazala je predsednica skupštine.

Ona je dodala da je zadovoljna frekventnošću rada parlamenta u poslednje četiri godine i brojem usvojenih zakona, ali da, kada je reč o primeni zakona ima još prostora za napredak.

"Zato je za kraj januara i planirano jedno javno slušanje u Domu narodne skupštine da vidimo šta proevropski i sistemski zakoni znače za običnog čoveka, za njegov kvalitet života, za njegov bolji ekonomski i socijalni položaj i za njegovo dete", rekla je Đukić-Dejanović.

Kao najveću tekovinu rada parlamenta u ovom sazivu, Đukić-Dejanović je izdvojila to što se u najvišem zakonodavnom telu razvio politički dijalog, "iako smo još daleko od toga kakav parlament građani Srbije zaslužuju da imaju".

U ovoj godini je po značaju izdvojila donošenje Zakona o Narodnoj Skupštini i ukidanje blanko ostavki, kao posebno važne karike u lancu događaja koji se zove parlamentarna diplomatija i demokratija.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.