Dinkić: Cilj je decentralizacija

Izvor: B92, 04.Maj.2010, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Cilj je decentralizacija

Beograd -- Savez nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka, grupa građana i pojedinaca, čiji je inicijator G17 plus, nosiće naziv Ujedinjeni regioni Srbije.

Osnivačka skupština ovog saveza, u kome su pored G17, između ostalih stranaka i Zajedno za Šumadiju Veroljuba Stevanovića i Živim za Krajinu Boška Ničića, održaće se 16. maja u Beogradu, kada će se održati i vanredna izborna skupština G17 plus, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kojoj će se birati predsednik, tri potpredsednika i drugi stranački organi.

Ravnomerni regionalni razvoj i jednake šanse za sve. To će u najkraćem biti program Unije ujedinjenih regiona Srbije.

Neke od ideja ovog novog saveza, predsednik G17 plus Mlađan Dinkić, kako kaže, u narednih nekoliko meseci sprovešće u ministarstvu koje vodi.

Dinkić je objasnio da dekoncentracija republičkih institucija označava izmeštanje pojedinih takvih institucija iz Beograda u druge gradove i dodao da će se sedište Republičkog fonda za razvoj premestiti u Niš, Republičke agencije za regionalni razvoj u Zaječar, Agencije za osiguranje i finasiranje izvoza u Užice, a Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevac i da će se to obaviti u narednih nekoliko meseci.

On je kazao da URS želi da omogući da investitori lociraju svoju proizvodnju, sem u Beogradu i Novom Sadu, i u Nišu, Zaječaru, Kraljevu, Novom Pazaru.

"Kao što smo doveli Fijat u Kragujevac, da dovedemo neke nove Fijat-e u Niš, Zaječar i druge gradove kako bismo omogućili ljudima da imaju više posla", rekao je on.

On je naveo da će se zalagati i za promene izbornog sistema, kao i za to da se predsednici opština i gradonačelnici biraju direktno.

Politički direktor G17 plus Vladimir Ilić je dodao da će na osnivačkoj skupštini URS biti potpisan akt o osnivanju i usvojena programska deklaracija, odnosno zajednička platforma na osnovu koje će delovati buduće članice unije.

Istovremeno sa osnivačkom skupštinom unije, biće održana i vanredna izborna skupština stranke G17 plus.

On je kazao da će na vanrednoj izbornoj skupštini G17 plus birati predsednika, tri potpredsednika, devet članova predsedništva, ističući da će se ta skupština razlikovati od drugih i predstavljati iskorak ka demokratizaciji stranke, ali i doprinos demokratizaciji političkih partija u Srbiji.

Ilić je naveo da će svi koji žele da se kandiduju za najviše funkcije u G17 plus biti u obavezi da prikupe podršku velikog broja članova stranke, tako da će kandidat za predsednika imati obavezu da prikupi 5.000 potpisa, potpredsednika 3.500, predsedništva 2.000.

Iako posvećena Uniji ujedinjenih regiona, konferencija za novinare nije prošla bez pitanja o ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću.

Na njih je odgovarao njegov partijski kolega Mlađan Dinkić, a novinare je zanimalo da li ministar zdravlja razmišlja o ostavci, kao i da li je njegov potez šamar lekarima i srpskom zdravstvu u kome je on ministar već osam godina.

Od Dinkića smo ipak saznali da će ministar zdravlja Tomica Milosavljević u svom kabinetu na svom radnom mestu, u Nemanjinoj 26, biti već u ponedeljak, gde ga kako je Dinkić objasnio, čeka puno posla.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.