Derviš Eroglu predsednik kiparskih Turaka

Izvor: RTS, 19.Apr.2010, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Derviš Eroglu predsednik kiparskih Turaka

Na predsedničkim izborima u nepriznatom turskom delu Kipra u prvom krugu pobedio Derviš Eroglu, koji je poručio da će nastaviti mirovne pregovore s kiparskim Grcima.

U nepriznatom turskom delu Kipra održani su predsednički izbori na kojima je već u prvom krugu pobedio konzervativac Derviš Eroglu.

Pred pristalicama okupljenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispred sedišta njegove stranke poručio je da će nastaviti mirovne pregovore s kiparskim Grcima.

Prema konačnim, zvaničnim rezultatima Derviš Eroglu pobedio je sa 50.38 odsto glasova, objavljeno je na sajtu izborne komisije. Njegov protivkandidat, dosadašnji predsednik kiparskih Turaka, Mehmet Ali Talat, dobio je 42.85 odsto glasova.

Pre izbora postojala su strahovanja da bi pobedom Eroglua mogli biti ugroženi pregovori o ujedinjenju podeljenog ostrva, ali i proces evrointegracije Turske jer se on zalagao za zasebni suverenitet kiparskih Turaka.

U izjavi turskoj televizijskoj stanici En-Te-Ve turski premijer Redžep Erdogan kaže da će Ankara nastaviti da podržava mirovne pregovore između nacionalnih zajednica Turaka i Grka i da će nastojati da rešenje bude postignuto do kraja godine.

Kipar je podeljen od 1974. godine posle turske vojne intervencije na severu ostrva. Severni, turski deo Kipra, osim vlade u Ankari, nije priznala međunarodna zajednica, a kiparski Turci su proglasili nezavisnu tursku republiku severni Kipar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.