Deo opozicije iz SzS napustio dijalog, predlažu bojkot izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2019, 03:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo opozicije iz SzS napustio dijalog, predlažu bojkot izbora

Predsednik Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić napustili su današnji sastanak vlasti i opozicije na FPN i poručili da će predložiti svojim strankama da bojkotuju naredne izbore. Na sastanku je ostao predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović.

Aleksić je rekao da će on sutra predložiti predsedništvu stranke da oni više ne učestvuju u razgovorima, kao i da bojkotuju naredne izbore.

Kako je rekao novinarima, vlast >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je pokazala da nema želju da bilo šta promeni u medijskoj sferi po pitanju sloboda i nastavlja, kako kaže, da krši zakon.

U takvom ambijentu nema razgovora", rekao je Aleksić koji je ocenio da su na sastanku predstavnici SNS Goran Vesić, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić "banalizovali" i spinovali sve ono što su govorili drugi učesnici.

Obradović je kazao da će on iduće sedmice predsedništvu predložiti da se proglasi bojkot izbora, jer vlast nije pokazala spremnost da ispuni njihove uslove i dodao da šest meseci uoči izbora nema medijskih sloboda.

On je naveo da je vlast danas imala šansu da prihvati zahteve opozicije, ali da oni nisu prihvatili da potpišu dokument koji je predložio SzS, navodeći da sada ne vidi o čemu mogu da razgovaraju.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je novinarima da će njegova stranka odluku o bojkotu izbora doneti nakon što izbori budu raspisani.

Na Fakultetu političkih nauka danas, nešto posle 10 časova, počeo je treći sastanak predstavnika vlasti i opozicije, a tema današnjeg okruglog stola je pristup medijima i njihova kontrola.

Na FPN su stigli predstavnici vlasti Goran Vesić, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić iz SNS, Žarko Obradović iz SPS i Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista.

Iz opozicije su prisutni gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik DS Zoran Lutovac, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Nove stranke Zoran Živković i funkcioner te partije Aris Movsesijan, Đorđe Žujović iz LDP, Stefan Simić iz Pokreta slobodnih građana, Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije, zatim Dejan Šulkić iz DSS, kao i predstavnici LSV.

Među prvima su na FPN došli organizatori izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, izvršni direktor CeSID Bojan Klačar i programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić.

Stranka slobode i pravde, koja je deo Saveza za Srbiju (SzS), a čiji članovi učestvuju u razgovorima, bojkotuje i današnji sastanak, kao i prethodni 9. avgusta, zbog toga što nije u potpunosti otvoren za javnost.

SzS je dan uoči sastanka javno predložio organizatorima da na dnevni red stave obavezujući dokument koji će potpisati predstavnici vlasti i opozicije, a koji predviđa da do 15. septembra dođe do promena u RTS i REM kroz skupštinsku proceduru. U suprotnom, kažu, treba objaviti bojkot.

Uvodničari trećeg sastanka dijaloga političkih stranaka, pod okriljem Fondacije za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka, na temu medija posebno su istakli problem funkcionisanja REM, potrebu objavljivanja cenovnika za političko oglašavanje, dok su predstavnici medija konstatovali da je reč o "šminkanju medija pred izbore".

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je tema medija najvažnija u izbornom periodu, zahvaljujući medijima koji prate uvodni deo sastanka i izvinio im se jer će drugi deo sastanka biti zatvoren za javnost.

Antonijević je rekao da su materijali za sastanak ranije prosleđeni učesnicima, navodeći da im je poslato i pismo Maje Pavlović, vlasnice televizije K9 koja štrajkuje glađu.

Dekan Fakultet političkih nauka Dragan Simić pozdravio je novinare i snimatelje koji prisustvuju sastanku, jer je tema "njihova".

Izbori su neuralgično jezgro, mera legaliteta i legitimiteta političkog procesa. Jednak pristup medijima svih je "jezgro jezgra, suština demokratskog političkog poretka", rekao je Simić.

Tema su transparentnost i jednak pristup medijima, dodao je on.

Bojan Klačar ispred CeSID predložio je šest mera koje bi mogle da se sprovedu do izbora bez promene zakona i četiri mere koje bi tražile zakonsku intervenciju.

Klačar je rekao da je prva mera formiranje Nadzornog odbora Skupštine Srbije, potom da se sprovede koherentan i celovit monitoring medija, da se cenovnici političkog oglašavanja učine javnim, što osim medijskih aktera traži i uključivanje Agencije za borbu protiv korupcije i pokretanje procedure kandidovanja novih članova REM jer funkcioniše u krnjem sastavu sa šest od devet članova.

Sledeća preporuka je da se definišu kratki i jasni rokovi u statutu REM za odlučivanje po prijavama i da REM jednom u 15 dana obaveštava javnost kako je postupio po prijavama, rekao je Klačar i dodao da je šesta mera da se donese novi Pravilnik o pružaocima medijskih usluga.

Verujemo da bi bilo dobro da se uvede sankcija za medije koji prekrše izbornu tišinu i da se otvori pitanje skraćivanja perioda izborne tišine, rekao je Klačar.

Klačar je rekao da bi bilo dobro da se u novim medijskim zakonima jasno definiše da REM ima obavezu da sprovodi monitoring medija tokom izborne kampanje, kao i da se promeni zakon o političkom oglašavanju.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija rekao je da su predstavljena 22 problema sa rešenjima, podeljena u četiri tematske celine.

Nemamo nijedan državni organ koji je nadležan da prati ravnomernu zastupljenost u medijima, štampanim i onlajn, rekao je Nenadić dodajući da je REM zadužen za elektronske medije.

Imamo problem sa oglašavanjem u medijima, plaćenim i neplaćenim vidovima promocije, rekao je Nenadić, navodeći kao primer direktne prenose stranačkih skupova i dodao da tu praksu treba zabraniti jer se ne može omogućiti za sve pod istim uslovima.

Nenadić je ukazao da postoji sistemski problem i kada je reč o cenama oglašavanja, a pre svega plaćanja, kao i pitanje državnog oglašavanja.

Mora se nešto uraditi da podaci o monitoringu koje sprovodi REM budu dostupni javnosti, rekao je Nenadić i dodao da se sada do njih ne može doći ni po zahtevu Poverenika.

Raša Nedeljkov ispred CRTA rekao je da se najveći problemi tiču zloupotrebe javnih resursa i pristupa medijima.

On je naveo primer monitoringa televizija sa nacionalnom frekvencijom tokom beogradskih izbora gde je bio prisutan veliki disbalans u prikazivanju kandidata u vezi sa temom izbora u glavnom gradu, četiri prema jedan u korist vlasti.

Nedeljkov je tražio i da REM odlučuje o svakom prigovoru i da svoje odluke obrazloži i objavi.

Stevan Ristić ispred Asocijacije medija ukazao je da nedeljnici nemaju pristup oglašivačima, navodeći kao primer nedeljnika Vreme gde su svi ugovori sa javnim preduzeća raskinuti.

Ristić je posebno pomenuo pitanje novinske agencije Tanjug, odnosno njegovo brisanje iz Registra medija, kao i da se sprovedu neophodni postupci vezani za dnevni list Politika.

Dragan Janjić ispred NUNS rekao je da postoji dug trend porasta pretnji novinarima i situacija u društvu da se napadi na novinare komentarišu zavisno od toga u kom mediji rade, odnosno da nema istog tretmana i odnosa.

Ova žalosna situacija u medijima je proizvod dugoročnog trenda i neće biti rešena šminkanjem pred izbore, potrebne su krupnije i ozbiljnije promene, rekao je Janjić.

Naša poruka svima - gledajte da stvorite uslove u kojima će najširi slojevi stanovništva imate ravnomeran pristup informacijama, ravnopravan pristup, rekao je Janjić i naveo da je NUNS dostavio sve analize i podatke i da neće učestvovati u zatvorenom delu sastanka.

Stojan Marković iz Lokal presa rekao je da kao uvod u izbore 2020. godine vidi diskriminaciju medija po osnovu prosleđivanja informacija i dotoka novca, pritisak na uređivačku politiku, zabranu prisustvovanja konferencijama i izostanak poziva, kao i ubrzano raspisivanja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja kao vid skrivenog finansiranja.

Ispred Srpske napredne stranke su bili Goran Vesić, Vladimir Orlić, Vladimir Đukanović, sastanku su prisustvovali i članovi Pokreta socijalista, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Stranke demokratske akcije, dok je ispred SPS bio Žarko Obradović.

Sastanku su prisustvovali i Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Aleksandar Ivanović, članovi Liberalno demokratske partije, Nove stranke, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista, Boško Obradović ispred Pokreta Dveri, kao i Demokratskog saveza Hrvata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DOBRE NAMERE, PRIVID, ZAMAJAVANJE Na FPN se održava treća runda razgovora vlasti i opozicije, a evo ko sigurno NE DOLAZI

Izvor: Blic, 19.Avg.2019

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u ponedeljak će biti održan treći po redu okrugli sto na kome predstavnci vlasti i opozicije razgovaraju o izbornim uslovima, finansiranju stranaka i medijima, ali rasprave o tome da li na njima treba učestvovati ili ne, ne jenjavaju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.