Demokrate jačaju u Senatu

Izvor: B92, 05.Nov.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate jačaju u Senatu

Vašington -- Pored predsedničkih izbora, širom SAD održavani su i izbori za Senat i Predstavnički dom u Kongresu.

Demokrate su u oba doma Kongresa imale prednost, koju su uvećale na noćas završenim izborima, pa će najmanje u naredne dve godine kontrolisati kompletnu zakonodavnu i izvršnu vlast.

U Predstavničkom domu, za koji se biralo svih 435 članova, Demokratska partija će imati 251 člana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što se smatra značajnom prednošću, objavljuje CNN. Za kontrolu rada tog tela potrebno je imati 218 predstavnika. Republikanci su, prema do sada objavljenim rezultatima na CNN-u, osvojili 171 mesto u tom domu.

U trci za Senat, za koji se biralo 35 od 100 članova, prema rezultatima koje je objavio CNN, demokrate su osvojile 56 mesta, a republikanci 40.

Vladajuća većina demokrata nadala se da će ostvariti ubedljivu pobedu i stići do 60 senatora u novom sazivu, što bi im znatno olakšalo donošenje zakona.

U tome nisu uspeli, a u ovom trenutku procenjuje se da će, do završetka brojanja glasova, imati između 56 i 58 senatora, što je i dalje prilična većina.

Poslednji put demokrate su istovremeno imale predsednika i većinu u oba doma Kongresa u kratkom periodu posle izbora 1992. godine.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.