Dejanovićeva: Izbori blizu

Izvor: B92, 16.Apr.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanovićeva: Izbori blizu

Beograd -- Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović smatra da je očigledno da su izbori blizu i da je potpuno nebitno da li će biti dva meseca ranije ili kasnije.

Oni koji nude da izbori budu dva meseca pre nego što im je zakonski rok pokazuju nedostatak političkih ideja, kaže Đukić Dejanovićeva za "Novosti".

"Važno je da termin izbora, kada god da bude, ne remeti naš evropski put. Tu, pre svega, mislim na status kandidata za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU, ali i dobijanje datuma za pregovore", istakla je Đukić Dejanovićeva.

Đukić Dejanovićeva je napomenula da će građani na izborima dati konačnu reč, ali je dodala da ne krije da bi socijalisti voleli da budu okosnica i buduće vlade zajedno sa DS-om.

"Ko bi pre četiri godine rekao da ćemo se pomiriti, biti u vlasti i dobro sarađivati? Naravno, ne isključujem koaliciju ni sa kim, jer bi to bilo politički nerealno. Poznato je da socijalisti imaju najširi koalicioni kapacitet.

Zahvaljujući političkoj visprenosti našeg lidera Ivice Dačića, razvili smo mogućnost saradnje sa svima", kazala je ona.

"Što se tiče G 17 plus, sa njima smo (SPS) sada u mnogo boljim odnosima nego što smo bili pre ulaska u vladu", dodala je Đukić Dejanovićeva.

Prema njenim rečima, rešenjem da se mesta u Skupštini popunjavaju po redosledu sa liste, građani postaju glavni akteri izbora. "Do sada je bio slučaj da lideri sednu posle izbora i određuju ko će u poslaničke klupe. Sada će građani unapred znati ko će biti poslanici i budućnost zemlje je zato u olovci kojom oni glasaju. Tako će direktno učestvovati u izborima, što do sada nije bio slučaj", smatra ona.

Đukić Dejanovićeva je rekla da je u izbornoj godini teško razmišljati o promeni Ustava i da smo za sada od toga daleko.

Zakoni za EU biće usvojeni na vreme

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović kaže da će parlament usvojiti sve zakone koje nam EU traži do polovine juna, kada je poslednji rok.

Na listi potrebnih dokumenata za put ka EU nalazi se i zakon o restituciji.

"Međutim, zemlja je u teškoj ekonomskoj situaciji, pa je pitanje kada će svi koji su oštećeni moći da dobiju nadoknadu. Zato je moguće da će ovaj dokument biti donet, ali uz napomenu da će primena početi kada se zemlja finansijski stabilizuje", objasnila je ona.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.