Danas parlamentarni izbori u Mjanmaru

Izvor: Akter, 08.Nov.2015, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas parlamentarni izbori u Mjanmaru

U Mjanmaru su jutros počeli istorijski parlamentarni izbori, prvi posle 25 godina, na kojima će građani odrediti da li će mandat za formiranje vlade dobiti liderka opozicije Aung San Su Či

Građani su od ranih jutarnjih časova čekali u redu u budističkim hramovima, školama i državnim institucijama kako bi iskoristili pravo glasa, a analitičari su ocenili današnji dan kao "izvanredan", pun uzbuđenja i energije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
Među prvima koji su izašli na birališta bila je Su Či, koja je prvi put glasala na izborima.

"Generalno gledano, ovi izbori su važni jer predstavljaju prvi pravi pokazatelj da li će demokratska tranzicija napraviti veliki korak napred ili će ostati u kvazi-građanskoj sredini narednih godina", kazao je istoričar i savetnik Vlade Mjanmara, Tant Mint-U.

Skoro 30 miliona ljudi ima pravo glasa na izborima na kojima učestvuje više od 90 stranaka, a glavna borba vodi se između Nacionalne lige za demokratiju (NLD), čija je liderka Aung San Su Či, i vladajuće partije Unija solidanrosti i razvoja, bliske vojsci.

Predsednik Mjanmara Tein Sein izjavio je u subotu da će njegova vlada i vojska poštovati rezutate parlamentarnih izbora.

Vojska je 1990. godine odbila da prizna rezultate izbora, na kojima je ubedljivo pobedila Nacionalna liga za demokratiju dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći. Vojna hunta je tako nastavila da vlada zemljom, na čije čelo je došla državnim udarom 1962. godine.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Stranka Aung San Su Či proglasila pobedu na izborima u Mijanmaru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Nov.2015, 08:52

Stranka liderke opozicije u Mijanmaru Aung San Su Či proglasila je danas pobedu na parlamentarnim izborima, ali je liderka pozvala svoje pristalice na strpljenje ocenivši da je još rano za slavlje, dok se ne objave zvanični rezultati izbora...U Mijanmaru su u nedelju održani istorijski parlamentarni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.