Danas mali savezni izbori u Severnoj Rajni Vestfaliji

Izvor: Blic, 13.Maj.2012, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas ''mali savezni izbori'' u Severnoj Rajni Vestfaliji

Oko 13, 2 miliona birača pozvano je danas na pokrajinske izbore u Severnoj Rajni Vestfaliji (NRW), na kojima će se odlučivati o tome ko će u narednom petogodišnjem mandatu vladati ovom najmnogoljudnijom nemačkom pokrajinom i nekadašnjom tvrđavom socijaldemokrata, koju su demohrhišćani, kancelara Angele Merkel, samo na kratko uspeli da ''osvoje''.

Izbori u NRW, čije biračko telo čini petinu ukupnog biračkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tela Nemačke, nazivaju se i ''mali savezni izbori'', čime se jasno ukazuje na njihov značaj i ton koji daju saveznim izborima, najavljenim za septembar sledeće godine.

Ko će vladati NRW, za sada, nije jasno, a ankete pokazuju da će liberali danas uspeti da udju u pokrajinski parlament u Diseldorfu, ali da demohrišćanima, za koje bi moglo da glasa 33 odsto birača, to neće biti dovoljno da sastave vladu u Diseldorfu.

Socijaldemokratska partija (SPD) koja je tu bila na vlasti neprekidno 39 godina do 2005, zajedno sa popularnom Hanelorom Kraft, o kojoj se priča da bi, možda, mogla da bude i kancelarski kandidat socijaldemokrata, trebalo bi da osvoji 38 odsto glasova, Piratska partiija oko osam odsto, zeleni 11 odsto, a Levica, izgleda, neće ni ući u parlament.

Ko će vladati NRW, za čiji parlament se takmiči 17 partija, za sada je otvoreno pitanje, a analitičari, čak i iz redova socijaldemokrata, ocenjuju da, iako pobede socijaldemokrate i zeleni, neće biti prevremenih izbora i ''crno-žuta'' koalicija demohrišćana kancelarke Merkelove i liberala vicekancelara Filipa Reslera će ostati na vlasti do redovnih saveznih izbora, na jesen 2013. godine.

Istovremeno se ocenjuje da bi model iz NRW mogao da bude ''obrazac'' za buduću saveznu vladu Nemačke, a u spekulacijama iz Diseldorfa se pominju sve opcije - od vlade velike kolicije demohrišćana i socijaldemokrata do toga da bi liberali mogli da "pretrče" na stranu SPD-a i partije Zeleni ili da zeleni promene stranu i predju kod demohrišćana.

Povezane vesti: Konzervativci izgubili izbore u Severnoj Rajni-Vestfaliji
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.