Izvor: 021info.rs, 03.Maj.2019, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Dan slobode štampe

Danas se širom sveta obeležava Dan slobode štampe. Ovogodišnja tema je Mediji za demokratiju: Novinarstvo i izbori u vreme dezinformacija, a globalna konferencija se održava u prestonici Etiopije Adis Abebi.  Generalna skupština UN prihvatila je u decembru 1993. godine 3. maj kao Dan slobode štampe, na osnovu preporuke UNESCO-a i kao odgovor na Deklaraciju iz Vindhuka o nezavisnim medijima.  U okviru Dana slobode štampe dodeljuje se i posebna nagrada UNSECO-a, nazvana po kolumbijskom novinaru Giljermu Kanu, koji je ubijen zbog objavljenih priča o narko kartelima u svojoj zemlji. Nagrada je ove godine pripala novinarima Rojtersa Va Lonu i njegovom kolegi Čo So Uu, koji su opsežno istraživali masakr počinjen nad muslimanskom manjinom Rohingi u selu In Din u Mjanmaru.  -Slobodna štampa nije samo vesnik pouzdanih i tačnih informacija, već je i stub demokratije - izjavila je povodom današnjeg dana šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini.  

Nastavak na 021info.rs...






Povezane vesti

Vremeplov (3. maj 2019)

Izvor: RTS, 03.Maj.2019

Dan Sunca, Međunarodni dan novinara, Međunarodni dan slobode štampe, Generalna skupština Organizacije ujedinjenih nacija, na preporuku UNESCO, proglasila je 1991. godine, 3. maj Međunarodnim danom slobode štampe. Povod je bio usvajanje "Deklaracije iz Vindhuka", na konferenciji OUN o slobodi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 021info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 021info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.