Danas dodela mandata poslanicima

Izvor: Glas javnosti, 18.Maj.2012, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas dodela mandata poslanicima

BEOGRAD - Republička izborna komisija (RIK) dodeliće danas mandate budućim poslanicima, najavljeno je iz te komisije.

Kako piše u Rokovniku RIK-a, dodela mandata po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata, treba da bude obavljena u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, koji su saopšteni 10. maja.

Prema prošlogodišnjim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, mandati >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se dodeljuju prema redosledu sa liste, počev od prvog na listi, a stranke su bile dužne da svaki treći kandidat na listama bude pripadnik manje zastupljenog pola.

Budući parlament činiće 73 poslanika koalicije "Pokrenimo Srbiju", 67 poslanika koalicije "Izbor za bolji život", 44 poslanika koalicije SPS-PUPS-JS, 21 poslanik DS S, 19 poslanika pokreta "Preokreta", 16 poslanika URS, pet Saveza vojvođanskih Mađara, dva stranke Sulejmana Ugljanina i po jedan liste "Sve zajedno", Koalicije Albanaca preševske doline i stranke "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Međutim, redosled na listi ne znači i da će svi ti kandidati biti budući poslanici, jer mogu da kažu da ne žele poslanički mandat ili da u slučaju izbora na druge funkcije, nespojive sa poslaničkom, podnesu ostavku na onu u republičkom parlamentu.

Konstitutivna sednica republičkog parlamenta treba da bude održana najkasnije 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata, što bi značilo da bi prva sednica trebalo da bude održana najkasnije do 9. juna.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas dodela mandata poslanicima

Izvor: Akter, 18.Maj.2012

Republička izborna komisija (RIK) dodeliće danas mandate budućim poslanicima, najavljeno je iz te komisije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.