Izvor: Politika, 24.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas Vojvodina opet glasa

Do sada najznačajniji izbori za pokrajinski parlament uticaće i na proces formiranja nove republičke vlade

Novi Sad – Danas će u celoj Vojvodini, tačnije na 1.782 biračka mesta u 60 izbornih jedinica, biti održan drugi krug izbora po većinskom sistemu za pokrajinski parlament, a, kako je saopštila Pokrajinska izborna komisija, to pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će moći da ostvari 1.728.818 birača od sedam do 20 časova.

Reč je o do sada najvažnijim izborima za pokrajinski parlament od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji, ne samo zato što će tek posle drugog kruga biti izvesno ko će u narednom sazivu biti na vlasti u zdanju nekadašnje ,,banovine”, već će oni znatno uticati i na budući sastav i rok formiranja nove republičke vlade.

Skupština APV je jedini organ vlasti u Srbiji čiji se članovi biraju po kombinovanom sistemu, odnosno 60 po proporcionalnom (što je i učinjeno 11. maja), a još 60 (bira se ukupno 120 poslanika) po većinskom sistemu. Međutim, pošto u prvom krugu glasanja ni u jednoj od 60 izbornih jedinica nijedan kandidat nije dobio više od 50 odsto glasova birača, po dva kandidata s najvećim brojem osvojenih glasova ušla su u drugi krug. Ko od njih danas dobije više glasova, bez obzira na izlaznost birača, postaće novi poslanik vojvođanskog parlamenta. Za razliku od izabranih poslanika po proporcionalnom sistemu, one koji budu izabrani po većinskom sistemu, stranke i koalicije koje su ih predložile neće moći da ih opozovu po svom nahođenju u slučaju da se ogreše o partijsku disciplinu.

Prema Statutu AP Vojvodine, svaka opština u pokrajini bira najmanje po jednog poslanika, a stanovnici Novog Sada (s pripadajućim naseljima) sedam, Subotice četiri, Zrenjanina i Pančeva po tri, a Sombora i Kikinde po dva poslanika.

U drugi krug ušli su predstavnici lista ,,Za evropsku Vojvodinu – Demokratska stranka – G17 plus – Boris Tadić” s 51 kandidatom, ,,Srpska radikalna stranka – Tomislav Nikolić” s 39 kandidata, ,,Mađarska koalicija – Ištvan Pastor” s 11 kandidata, ,,Zajedno za Vojvodinu – Nenad Čanak” s dva kandidata, ,,Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija – Vojislav Koštunica” s četiri kandidata, ,,Socijalistička partija Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Ivica Dačić” s, takođe, četiri kandidata, dok će lista ,,Liberalno-demokratska partija Srbije – Čedomir Jovanović” imati jednog kandidata. U drugi krug ušlo je i ukupno osam kandidata s još tri liste ,,Zajedno za bolju Suboticu”, ,,Pokret vršačka regija – evropska regija” i ,,Pokret vršačka regija – evropska regija za Belu Crkvu”.

Pokrajinska izborna komisija je saopštila da je izdala službena ovlašćenja za praćenje današnjih izbora predstavnicima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

S. Živković

[objavljeno: 25/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.