Dan Rusije – praznik mira i slobode

Izvor: Vostok.rs, 12.Jun.2021, 09:51

Dan Rusije – praznik mira i slobode

Ruska Federacija obeležava svoj dan - prvi veliki državni praznik moderne Rusije.  Pre 31 godinu, tačnije 12. juna 1990. godine, usvojena je Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije, a kroz tačno godinu dana, 12. juna 1991. održani su direktni izbori za predsednika zemlje, prvi u istoriji Rusije. Svoj zvanični naziv - Dan Rusije, praznik je dobio 2002. godine i slavi se u celoj zemlji. Obraćanje predsednika Putina   „Drago mi je što vas pozdravljam u Kremlju i pre svega čestitam okupljenima u ovoj sali, svim građanima naše zemlje praznik, Dan Rusije“, rekao je predsednik. Primetio je da ovaj datum „obeležava ne samo savremeni razvoj otadžbine, već i čitav njen vekovni, neprekidni put, veličinu njegove istorije, dostignuća i pobede“. Prema rečima predsednika, ovo najbogatije nasleđe stvorile su mnoge generacije naših predaka. „Njihovi radni i ratni podvizi, beskrajna odanost otadžbini izazivaju poštovanje i ponos, želju da budemo dostojni njihovih herojskih sudbina, da čuvamo i utvrđujemo u svom životu vrednosti koje su nam zaveštane, koje i danas imaju kolosalan značaj za čitav naš napredak“, dodao je Putin. Može se reći da je ovo prvi veliki državni praznik moderne ruske istorije.  Jedan od najmlađih državnih praznika obeležava se upravo na mestu koje simboliše rusku državnost - u Kremlju, gde se tradicionalno održava svečani prijem. Uspostavljanje mlade ruske države nije proticalo bez oblačka, što je sasvim objašnjivo. Za to postoji masa razloga: raznovrnost društva, njegovog etničkog i religioznog sastava, ambicije političara, lišenih mogućnosti da upravljaju zemljom, kolosalni ekonomski problemi, pritisak spoljnih snaga. Prva decenija suverene Rusije bila je pomračena političkom krizom 1993. godine, oružanim konfliktom u Čečeniji, devalvacijom 1998. godine. U izvesnom trenutku se činilo da zemlja stoji na pragu raspada i građanskog rata. Ipak dolaskom u Kremlj novog tima početkom 2000-ih situacija je počela brzo da se popravlja. I to ne mogu da ne priznaju čak naokoreliji skeptici i kritičari aktualne vlasti. Danas se može konstatovati da je Rusija uspela kao apsolutno samostalna i ugledna država.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Blinken čestitao Dan Rusije

Izvor: Vostok.rs, 12.Jun.2021

Američki državni sekretar Entoni Blinken uputio je čestitke povodom Dana Rusije.    „U ime američke vlade čestitam građanima Rusije. Ovaj praznik označava značajan korak koji je Rusija učinila 12. juna 1991. godine, kada je održala svoje prve slobodne, otvorene i poštene izbore i...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.