Da li nam slede vanredni izbori?

Izvor: B92, 29.Sep.2013, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li nam slede vanredni izbori?

Beograd -- Izbora za novu vlastu u Beogradu će biti. Da li će u tom paketu biti i vanredni parlamentarni, pitanje je koje bi uskoro moglo da dobije konkretnije obrise.

Prvi čovek naprednjaka Aleksandar Vučić kaže da su vanredni parlemantrani izbori mogući iako kako kaže Srbija ima veće probleme od izbora.

"Nama je potrebna podrška naroda da bismo vodili zemlju. Mi bez podrške građana ne možemo da vodimo zemlju i ako na bilo koji način se dovede u pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podrška građana Srbije nama, znate ja mislim da su izbori u tom slučaju jedino moguće rešenje iako smatram da nam nisu potrebni u ovom trenutku. Mislim da je volja naroda jasna. Ja mislim da na kraju krajeva treba da razgovaramo naravno i sa našim koalicionim parnerima i da vidimo šta je najbolje rešenje", rekao je Vučić.

Procene stručnjaka su da opozicija, bar za sada, ne može da ugrozi naprednjake. Međutim demokrate poručuju da su izbori pa i vanredni parlamentarni dobrodošli. Ipak, smatraju da bi što pre na birališta trebalo da izađu građani Beograda.

"Kada god budu vanredni parlamentarni izbori Demokratska stranka je itetako spremna za njih. Čvrsto stojimo na stanovištu da ne postoji nijedan jedini razlog zbog kojeg bi građani Beograda čekali jos šest meseci za normalno funkcionosanje grada Beograda. S druge strane, SNS odgovaraju naravno spojeni izbori iz razloga što žele da prikrirju činjenicu da nemaju ni čoveka, ni tim ljudi koji bi vodili Beograd, ni plan, ni viziju kako bi taj Beograd trebalo da izgleda", kaže Balša Božović, predsednik Gradskog obora DS.

Za izvršnog direktora CeSID-a Đorđa Vukovića situacija je jasna, vanredni parlamentarni izbori najviše bi odgovarali najjačoj stranci vladajuće koalicije, Srpskoj naprednoj stranci. Da li će izbora i biti, zavisiće u najvećoj meri od njihove odluke.

"Ukoliko bi doslo do nekih izbora ključni inicjator bila bi SNS i ja u najvećoj meri očekujem da od njihove odluke da li treba ići na vanredne parlamentarne izbore ili ne, zavisi finalna odluka. Zaista je teško naći nekog kome bi u ovom trenutku ti izbori odgovarali. Socijalistima to u ovom trenutku ne odgovara jer vrlo je teško pretpostaviti da će oni imati ovakav kolač vlasti u nekim novim političkim okolnostima sa nekom novom raspodelom u parlamnetu. S druge strane opozicija se još uvek nije snašla u svojoj ulozi i sva istrazivanja pokazuju da nizak rejting svih stranaka koju je čine i oni sa te strane teško da mogu da konkursu vladajućoj koalciji", kaže Vuković.

Vanredni parlamentarni izbori doneli bi i vanredan trošak za državnu kasu jer bi samo organizacija izbora koštala nekoliko miliona evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.